Anthrax-bombe kan drepe 120.000

Bare én anthrax-bombe i en amerikansk storby kan ta livet av mer enn 120.000 mennesker, ifølge eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske forskere har regnet på hva som vil følge hvis en miltbrannbombe slippes over New York. De fant at én bombe med det fryktede stoffet skutt mot eller sprengt i en storby vil kunne drepe mer enn 123.000, selv om de rammede menneskene får behandling, melder Reuters.

Forskerne kom fram til dette tallet basert på et regnestykke som inkluderte en bombe inneholdende 1 kilo anthrax-sporer brukt mot en by med 10 millioner eller flere innbyggere - altså på størrelse med New York.

Antallet forventede døde er kalkulert ut fra antakelsen om at antibiotika ikke vil bli gitt ofrene før det har gått 48 timer og symptomene på miltbrann har begynt å melde seg.

Skulle det la seg gjøre å dele ut antibiotika raskere vil dødstallene bli betydelig mindre, men forskerne tror ikke at de nåværende amerikanske kriseplanene og rutinene gjør det mulig å dele ut antibiotikaen noe særlig raskere. Forskerne er kritiske til disse kriseplanene.

- De første viser symptomer innen to dager etter eksponering, og mange flere vil utvikle symptomer i løpet av den første uka. Vår respons trenger å måles i timer, ikke i dager eller uker, sier en av forskerne bak rapporten, Dr Lawrence Wein ved Stanford University.

Fakta om miltbrann

  • Sykdommen har sitt navn etter den forstørrede svart-røde milten som ofte finnes hos dyr som er døde av sykdommen. Et annet navn er anthrax, etter bakterien som forårsaker sykdommen, bacillus anthracis.
  • Miltbrann kan smitte fra dyr til mennesker.
  • Kommer bakterien ut i luften, dannes hardføre sporer som tåler både vanlige desinfeksjonsmetoder og koking. I jord kan sporene være smittefarlige i årevis. Smittede dyr må brennes.
  • Mennesker som får sporene i seg kan i første omgang få feber, hoste, hodepine, mage- og brystsmerter og oppkast. Deretter kan det komme en bedring. Andre stadium er akutt, og døden kan inntre etter bare noen timer, når bakterien formerer seg og produserer giftstoffer som skader lunger og hjerne. 80 prosent av dem som får slike symptomer, vil dø. Det finnes antibiotika og vaksine mot miltbrann.
  • Mange land har eksperimentert med anthrax som våpen. Irak hadde våpen med stridshoder som kunne føre anthrax under Golf-krigen. Anthrax egner seg som våpen fordi sporene er hardføre og lette å dyrke. Men det er vanskelig å få til effektiv spredning av sporene til store menneskemengder. Store mengder sporer må inhaleres for at sykdommen skal bryte ut. Kilde: NTB/Atekst
  • Les også: Slik kan Saddam forgifte oss

Fem av de elleve personene som inhalerte anthrax i løpet av angrepene som ble gjennomført via brev og post høsten 2001, døde - til tross for intens innsats fra store legeteam.

Forskerne bak den nye rapporten anbefaler at man deler ut antibiotika som Cipro forut for noe angrep. Hvis dette ikke går bør Cipro deles ut til de infiserte i løpet av 12 timer etter et angrep, mener de.

For New Yorks vedkommende vil det bety at om lag 1,5 millioner mennesker må få utdelt antibiotika. Og den eneste måten dette kan gjennomføres på er ved en dramatisk økning i antallet helsepersonell, ifølge forskerne.

Infeksjonsekspert Dr Robert Spencer opplyser overfor BBC at verdens Helseorganisasjon (WHO) kom fram til omtrent samme resultater da de gjorde liknende beregninger i 1970. Han påpeker imidlertid at det eneste kjente registrerte bruken av anthrax, av Sovjetunionen i 1974, resulterte i svært få sykdomstilfeller.

- Min personlige oppfatning er at anthrax er et våpen som er mer egnet til å skape massehysteri enn til masseødeleggelse, sier den britiske infeksjonseksperten.

<B>MILTBRANN PÅ HUDEN:</B> Denne sju måneder gamle babyen har fått miltbrann på huden. Det er langt farligere å få det på lungene.<br>Foto: REUTERS
<B>KRITISK TIL KRISEPLANER:</B> Forskerne bak rapporten er skeptiske til USAs kriseplaner. De mener antibiotikaen burde nå anthraxrammede langt raskere etter et eventuelt angrep.<br>Foto: SCANPIX