Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anthrax-spor peker mot USA

Miltbrann-bakteriene som er oppdaget i USA stammer trolig fra et amerikansk våpenprogram. Mistanken mot Irak kan være svekket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakteriene som er brukt i anthrax-terror i USA de siste ukene, stammer mest sannsynlig fra fra et amerikansk våpenprogram på 1960-tallet. De har ikke samme DNA som anthraxen Irak eller Sovjet-Unionen utviklet til masseødeleggelsesvåpen, skriver tidsskriftet New Scientist.

Det har vært hevdet at miltbrannsporene må være framstilt med støtte fra en regjering og Irak har oftest blitt utpekt som mistenkt. Men eksperter på biologisk krigføring opplyser nå at bakteriene som er postsendt til medier og politikere i USA, ikke er spesielt avanserte.

Tom Ridge, president George Bushs nyutnevnte rådgiver for innenlands sikkerhet, opplyste i forrige uke at miltbrannsporene som ble sendt til et mediefirma i Florida, til tv-stasjonen NBC i New York og til senator Tom Daschle i Washington, tilhører samme bakteriestamme. Den går under navnet «Ames».

Forskere har sammenholdt miltbrannsporenes DNA med alle kjente bakteriestammer i registrerte laboratorie-eksemplarer. Etter denne oversikten er standard Ames den stammen USA brukte i anthrax-våpen, et program som ble avsluttet i 1969.

Det er tilsynelatende et godt valg for terrorister. Ames-stammen forårsaker sykdom hos dyr som har fått den vanlige amerikanske anthrax-vaksinen. Den ble utviklet for husdyr, men gis nå til amerikanske soldater.

USAs anthrax-våpen ble destruert da programmet opphørte, men prøver av bakteriene ble oppbevart både i amerikanske og utenlandske laboratorier.

Anthrax-sporene som ble oppdaget i Daschles kontor i Kongressen, var ifølge Washington Postbehandlet med en kjemisk tilsetning for å få sporene til å sveve.

Bare tre land har utviklet slik tekknikk, skriver avisa: USA, Irak og det tidligere Sovjet.

Teknikken gjør miltbrann-bakteriene farligere, siden et lite kvantum kan ramme flere. Statisk elektrisitet får normalt sporene til å klumpe seg sammen og falle til bakken.

Første steg for bruk av miltbrann som våpen er å male sporene til ørsmå partikler på halvannen til tre mikroner (tusendels millimeter). Det krever angivelig ikke spesielt avansert utstyr.

I 60-årene begynte våpeneksperter arbeidet med å oppheve virkningen av statisk elektrisitet på sporene. USA fant en teknikk for frysetørring, kombinert med kjemikalier.

Russerne fulgte en tilsvarende, men litt annen oppskrift.

Den irakiske teknikken, som ble avdekket av FNs våpeninspektører før Saddam Hussein tvang dem til å forlate landet, består i at anthrax-sporene frysetørres i nærvær av aluminiumleire, opplyser tidligere våpeninspektør Richard Spertzel.

- Hvis etterforskerne kan avdekke hvordan sporene i brevet til Daschle var behandlet, kan de snevre inn opprinnelsen, sier Spertzel. - Men det er ikke nok til å bevise opprinnelse.

ALARM:Politiet undersøkte i dag en pakke sendt til nyhetsbyrået AP i London. Innholdet viste seg harmløst.
Hele Norges coronakart