Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Anti-feministisk» advokat funnet død - drapsmistenkt

Den profilerte advokaten Roy Den Hollander er funnet død. FBI mistenker at han sto bak drapet på sønnen til en føderal dommer.

FUNNET DØDT: Politiet utenfor hjemmet i Catskills der advokaten Roy Den Hollander ble funnet død. Han er mistenkt for å stå bak drapet på sønnen til en føderal dommer. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz
FUNNET DØDT: Politiet utenfor hjemmet i Catskills der advokaten Roy Den Hollander ble funnet død. Han er mistenkt for å stå bak drapet på sønnen til en føderal dommer. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Den Hollander var en selverklært «antifeministisk» advokat som kjempet for menns rettigheter. Mandag ble han funnet død i Catskills i New York. Ifølge FBI er han hovedmistenkt for drapet på sønnen til den føderale dommeren Esther Salas, Daniel Anderl (20), ifølge AP.

Mandag oppsøkte gjerningsmannen hjemmet til Salas i North Brunswick i New Jersey utkledd som budbilsjåfør. Der åpnet den 20 år gamle sønnen hennes døra og ble skutt. Også ektemannen hennes, Mark Anderl, ble alvorlig skadd i angrepet. Salas, som også var hjemme, men i en annen del av huset, kom fysisk uskadd fra hendelsen.

DRAPET: Hjemmet til den føderale dommeren Esther Salas i North Brunswick i New Jersey. Foto: Michael Loccisano/Getty Images/AFP
DRAPET: Hjemmet til den føderale dommeren Esther Salas i North Brunswick i New Jersey. Foto: Michael Loccisano/Getty Images/AFP Vis mer

Situasjonen utløste en dramatisk jakt på gjerningsmannen fra FBI, og nå bekrefter FBI at de tror Den Hollander, som antas å ha tatt sitt eget liv, sto bak drapet.

Profilert

En talsperson sier til AP at FBI fant ei pakke adressert til Salas i nærheten av ham. De fant også informasjon om en annen dommer, Janet DiFiore, blant Den Hollanders personlige gjenstander.

Den Hollander var en kontroversiell og profilert advokat. Han gjestet blant annet TV-kanalene, MSNBC, Fox News og Comedy Central med søksmål for det han mente var brudd på menns rettigheter.

I 2015 var Den Hollander involvert i et søksmål, som havnet i rettssalen til Salas. Saken omhandlet en kvinne som ønsket å registrere seg til innkalling til militærtjeneste som bare var åpen for menn. Den Hollander skrev også nedsettende kommentarer på nettet om Salas og hennes latinamerikanske bakgrunn.

I et annet langt nettinnlegg beskrev også Den Hollander hvordan han kledde seg ut som budbilsjåfør for å snakke med ei ung jente. Det er samme taktikk, som angivelig ble brukt under angrepet mot dommerens familie.

OVERLEVDE: Den føderale dommeren, Esther Salas, overlevde selv angrepet søndag. Men sønnen ble drept, og ektemannen er alvorlig skadd. Her er hun avbildet under en konferanse ved Rutgers University sammen med en annen dommer, Thomas Sumners. Foto: Rutgers Law School via AP
OVERLEVDE: Den føderale dommeren, Esther Salas, overlevde selv angrepet søndag. Men sønnen ble drept, og ektemannen er alvorlig skadd. Her er hun avbildet under en konferanse ved Rutgers University sammen med en annen dommer, Thomas Sumners. Foto: Rutgers Law School via AP Vis mer

Tapte søksmål

Tidligere var Den Hollander mest kjent for mislykkete søksmål som blant annet hevdet at det å promotere «damenes aften» på barer og nattklubber brøt med grunnloven.

Søksmålene førte blant annet til at han ble intervjuet av det populære programmet The Colbert Report på Comedy Central.

I 2008 saksøkte han også Columbia University for å holde kurs i kvinnestudier. Den Hollander hevdet de var «en bastion for fordommer mot menn».

Salas sønn, Daniel Anderl, hadde nettopp fylt 20 år og drømte selv om å bli jurist som foreldrene. Til høsten skulle han i gang med nest siste studieår ved The Catholic University of America i Washington D.C..

- Jeg ble sjokkert i går kveld over å høre nyheten om Daniel Anderls tragiske død i New Jersey, skriver rektor for universitetet, John Garvey, på Twitter.

Salas, som holder til i den føderale domstolen i Newark, ble utnevnt av USAs daværende president, Barack Obama, i 2011.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!