Anti i NATO

Frankrike og Belgia brukte vetoet sitt i NATO. Tyskerne vil ikke krige i Irak. USA er forbannet. Les hva de internasjonale avisene skriver om maktspillet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Frankrike og Belgia brukte vetoretten sin i NATO for å hindre militær planleggingshjelp til NATO-landet Tyrkia, har alliansens framtid blitt heftig diskutert på begge sider av Atlanteren.

Amerikanerne frykter at det anti-amerikanske sedimentet i Europa skal gi seg utslag i et fransk veto i FNs sikkerhetsråd mot en FN-støttet krig i Irak. Samtidig frykter Storbritannias statsminister Tony Blair at hans uforbeholdne støtte til USA skal vende velgermassen mot ham på hjemmebane. Midt i kaoset fyrer landenes aviser godt opp under den stadig større splittelsen i Europa og i NATO.

En A-bombe ikke nok

- Selv om Colin Powell hadde lagt fram for FN en atombombe de hadde beslaglagt hos Saddam, ville neppe europeerne ha blitt med på en krig mot Irak. Irak er bare en indikator på den økende kulden i forholdet mellom den nye og den gamle verden, skriver den russiske finansavisen Itogi.

Andre russiske aviser skriver om Russlands vanskelige balansegang mellom de to partene i saken.

- Moskva må løse en kompleks situasjon hvor felles interesser med lederne av den europeiske integrasjonen på mange områder må kombineres med målet om å opprettholde gode relasjoner med Washington, skriver Krasnaya Zvezda.

Lunkne franskmenn

«Irak: Paris irriterer Washington» skriver den franske avisa Le Monde på forsiden. Avisa gjør et poeng av en karikatur publisert i Wall Street Journal som viser en fransk soldat med rotteansikt, og hvor forfatteren av artikkelen hevder at det franske folket består av korrumperte kujoner.

Le Figaro konsentrerer seg om Colin Powells mangelfulle argumentasjon i FN. Avisa påpeker at det i de ferskeste meningsmålingene i Frankrike bare er 14 prosent av den franske befolkningen som støtter en krig i Irak.

Tysk selvkritikk

De tyske avisene støtter i stor grad de tyske myndighetenes reservasjon mot en krig i Irak, men Süddeustsche Zeitung fyrer av en bredside mot Gerhard Schröders regjering:

- Aldri tidligere i tysk historie har et så riktig og viktig standpunkt vært så dårlig underbygget som det tyske «nei» til krig i Irak, skriver avisa.

Avisa mener Schröder har panikk, forsvarsministeren er et stammende vrak, mens utenriksminister Joschka Fischer er desperat. Alt i alt, konkluderer avisa, er uenighetene mellom ministrene historisk ødeleggende for verdens oppfatning av Tyskland.

Britene taler Blair midt i mot

Britiske tabloider er heller ikke sikre på om en krig i Irak er den beste måten å holde Saddam Hussein i sjakk. The Daily Mirror utrykker støtte til «modige Europa» over hele førstesiden, og skriver i lederen at den franske og tyske krigsmotstanden er den eneste fornuftige.

- Tony Blair hadde allerede et problem. Nå har han enda et. Er han på parti med sørstatsbermen i Det hvite hus, eller de fornuftige kreftene i den gamle verden, skriver Mirror.

Den største tabloiden i Storbritannia, The Sun, fokuserer på den franske presidenten Jacques Chirac og det de kaller hans svik overfor NATO. Avisa mener Chirac spiller et høyt spill om makten innad i EU, og at han bruker Tyrkia og Irak i kampen for å bli EUs mektigste mann.

Men avisa hevder at Chirac er den av de europeiske statslederne som har størst interesser i Saddams fall. Frankrike har enorme økonomiske interesser i den irakiske oljeindustrien, og franskmennene har alt å tjene på at Irak kan eksportere olje på det frie markedet igjen. Avisa hevder at Chirac vet at en krig er uunngåelig, og at det er grunnen til at han kan late som om han er motstander av militær intervensjon.

- Skam deg, skriver avisa.

De døde for Frankrike, men Frankrike har glemt det. Bildet fra krigskirkegården etter Normandie.