Anti-islam, anti-Tyrkia og anti-innvandring

Derfor vant de konservative og høyreekstreme partiene protestvalget til Europaparlamentet.

JUBLET: Nick Griffin fra British National Party jubler over at det høyreorienterte partiet har fått sine første plasser i Europaparlamentet. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS/SCANPIX
JUBLET: Nick Griffin fra British National Party jubler over at det høyreorienterte partiet har fått sine første plasser i Europaparlamentet. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): Historisk lav valgdeltakelse, tilbakeslag for sosialdemokratene og framgang for de konservative og de høyreekstreme partiene.
Det er det foreløpige resultatet av valget til Europaparlamentet.

- Resultatet er spesielt, gitt at finanskrisen danner bakteppe for dette valget, sier statsviter og tidligere forskningsleder for Europa-programmet, Kate Hansen Bundt til Dagbladet.

Med en valgdeltakelse nede i 43-44 prosent går Storbritannias Labour-parti, de tyske sosialdemokratene og Frankrikes sosialistparti mot et historisk valgnederlag.

- I kveld er en veldig vanskelig kveld for sosialistene i mange europeiske land, oppsummerte en slukøret Martin Schulz, leder for sosialistene i Europaparlamentet i går.

• Her kan se valgresultatet i alle de 27 landene som har holdt valg.

Fram for ytre høyre
I Nederland, Østerrike, Danmark, Slovakia og Ungarn har partier på den ytterste høyrefløyen gått sterkt fram.

I Storbritannia kunne det høyreekstreme partiet British National Party juble over at de for første gang kommer inn i Europaparlamentet med sine to mandater.

BERLUSCONIS BLONDINE: Tidligere TV-kjendis Barbara Matera er én av mange fra underholdningsbransjen og modellverdenen Silvio Berlusconi har hentet inn til partiet Frihetenes Folk (Pdl). Partiet ligger an til å få 34,7 prosent av stemmene og 29 seter i Europaparlamentet.  Foto: EPA/ALESSIA PARADISI/SCANPIX
BERLUSCONIS BLONDINE: Tidligere TV-kjendis Barbara Matera er én av mange fra underholdningsbransjen og modellverdenen Silvio Berlusconi har hentet inn til partiet Frihetenes Folk (Pdl). Partiet ligger an til å få 34,7 prosent av stemmene og 29 seter i Europaparlamentet. Foto: EPA/ALESSIA PARADISI/SCANPIX Vis mer

Partiet tillater ikke annet enn hvite medlemmer, og i forrige måned, da nestleder Simon Darby, var i Milano på en samling for høyreekstreme, ble han hilst velkommen med nazihilsener av ideologiske likesinnede.

Det østerrikske Frihetspartiet doblet oppslutningen fra forrige valg i 2004, og fikk 13,1 prosent av stemmene med sin anti-islamske agenda.

I Nederland vant Geert Wilders' høyreorienterte, anti-islamske Frihetsparti 11,4 prosent av stemmene og 3 seter i Europaparlamentet. Geert Wilders er mannen som sto bak den sterkt islamkritiske filmen «Fitna».

I Danmark har det innvandringsfiendtlige Dansk Folkeparti gått fra 6,8 prosents oppslutning ved forrige valg til 15,3 prosents oppslutning denne gangen, skriver danske Politiken.

Protestvalg
- Dette er et uttrykk for at velgerne ikke er fornøyd med de sittende sosialdemokratiske regjeringers politikk i forhold til finanskrisen, sier Europa-forsker Hansen Bundt.

VALGSUKSESS: Nederlandske Geert Wilders' høyreorienterte, islamkritiske parti fikk 17 prosent av stemmene. Foto: EPA/ED OUDENAARDEN/SCANPIX
VALGSUKSESS: Nederlandske Geert Wilders' høyreorienterte, islamkritiske parti fikk 17 prosent av stemmene. Foto: EPA/ED OUDENAARDEN/SCANPIX Vis mer

Hun sikter blant annet til Storbritannias Labour-regjering og de tyske sosialdemokratene SPD, som sitter i regjering med Angela Merkel.

Historisk sett pleier sosialdemokratiske partier og partier på venstrefløyen å tjene på økonomiske nedgangstider. Valget til Europaparlamentet viser noe annet.

- I krisetider vil gjerne velgerne ha en sterk stat, som går inn med omfattende motkonjukturtiltak. Det er tydelig at velgerne ikke er fornøyd med det som er gjort, sier hun.

Hun mener de svake resultatene for venstresiden kan tolkes mer som en meningsmåling for sittende regjeringer enn som valg av europeiske parlamentsmedlemmer.

- Dette har vært et protestvalg, også for alle dem som har sittet hjemme. Det har vært et nederlag for demokratiet. Man ønsker jo høyest mulig valgdeltakelse, sier hun.

Tross finanskrisen har de konservative regjeringspartiene i Tyskland og Frankrike gjort bra valg.

Klar beskjed
- Gir framgangen for høyreekstreme partier grunn til bekymring?

IKKE INN: Elena Basescu (28), den ynste datteren til president Traian Basescu, stilte som uavhengig kandidat. Med knappest mulig margin klarte hun ikke å få komme inn i parlamentet. Foto: EPA/DIANA IURKIEWICZ/SCANPIX
IKKE INN: Elena Basescu (28), den ynste datteren til president Traian Basescu, stilte som uavhengig kandidat. Med knappest mulig margin klarte hun ikke å få komme inn i parlamentet. Foto: EPA/DIANA IURKIEWICZ/SCANPIX Vis mer

- Det bør uroe oss i den forstand at vi har et Europa som går klart til høyre. Et Europa som sier gir klar beskjed om at de ikke tror på den medisinen som er satt inn mot finanskrisen, de tror ikke på innvandringspolitikken og de er ikke enig i utvidelsen østover mot Tyrkia. Det er anti-islam, anti-innvandring og anti-Tyrkia som har gitt uttelling.

- Vil den politiske forskyvningen få konsekvenser for EUs politikk og Norge?

- I Europaparlamentet opptrer de store blokkene mer samlet. Det er ikke de samme politiske skillelinjene som gjelder. Og det er fortsatt slik at det er statene gjennom Ministerrådet som har den utøvende makt. Parlamentet har bare medbestemmelsesrett og godkjenningsrett over to tredjedeler av lovene som vedtas.

- Men jeg tror valget vil gjøre utslag i forhold til framtidige EU-utvidelser. Også når det gjelder de partiene som tilhører sentrum eller de moderate. Flere vil reise innvendinger mot EU-utvidelse: De opprinnelige tungvekterne i EU taper makt, det er mye penger som strømmer østover og hvem skal betale for det?

Kate Hansen Bundt mener valgresultatet rett og slett er et uttrykk for «frykt og fremtidsangst» blant velgerne.

Valgresultater:

• Frankrikes president, Nicholas Sarkozy, og hans konservative parti Unionen for en folkebevegelse fikk 28 prosent av stemmene. Sosialistene fikk 16,8 prosents oppslutning.

• I Tyskland fikk Angela Merkels kristeligdemokratiske parti CDU 30,7 prosent av stemmene. Mens de sosialdemokratiske regjeringspartnerne gikk på det verste valgnederlaget siden 2.verdenskrig.

• I Storbritannia fikk Gordon Brown og Labour-partiet den laveste oppslutning ved et nasjonalt valg noensinne.

• I Italia er Silvio Berlusconis sentrum-høyre koalisjon foran sosialistene med 36 prosent av stemmene.

• Spania er et lite unntak. Der ligger sosialistpartiet bare så vidt bak Partido Popular med 38,51 prosent av stemmene mot 42,23 prosent av stemmene.

• Det svenske piratpartiet, som er for gratis fildeling, fikk sju prosent av stemmene og ett sete i parlamentet.

• Valgoppslutningen på 43 prosent er den laveste siden valgene første gang ble avholdt for 30 år siden.


Kilder: BBC, AP og EUs hjemmesider.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer