Anti-israelske opptøyer i Stockholm

Steiner, raketter, og flasker haglet gjennom lufta da svensk politi forsøkte å stagge 500 anti-israelske demonstranter i sentrum av Stockholm i kveld. 88 ble arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gateslaget startet seint i ettermiddag, da 500 anti-israelske demonstranter samlet seg på Hötorget. Derfra gikk de i samlet tropp mot Nalen i Stockholm, der en Israel-vennlig forening skulle ha sin årlige innsamlingsgalla.

59 politifolk hadde i oppgave å passe på foreningens medlemmer, som skulle starte arrangementet klokka 18 i kveld.

En knapp halvtime tidligere gikk imidlertid demonstrantene til angrep på politiet. På vei mot Nalen trakk begynte flere av de fremre demonstrantene å maskere seg. Kort tid etter utviklet demonstrasjonen seg til et gateslag med politiet.

Overrumplet

De fåtallige og overrumplede politifolkene rakk ikke engang å få på seg hjelmer før de ble tvunget bort fra kvartalet der de hadde tatt oppstilling, melder Aftonbladet.

Mange av demonstrantene var innhyllet i palestinaskjerf og anarkistflagg, og ropte slagord som «Sharon - fascist og morder» og «Fritt Palestina».

En skur av steiner og flasker haglet gjennom lufta, og det ble sendt fyrverkeri og røde fargebomber mot politiet.

Maskerte demonstranter rev til seg møbler og annet fra tilliggende restauranter, og bygget seg barrikader. For å stoppe trafikk i området knuste de utstillingsvinduer og strødde glasskår utover veibanen.

Litt etter klokka 18 klarte 100 av demonstrantene å blokkere all trafikk rundt Kungsgatan og Sveavägen i sentrum av den svenske hovedstaden.

Et annet sted i byen tok 100 demonstranter oppstilling utenfor det israelske turistkontoret.

Politiet til motangrep

Det tok ikke lang tid før politiet fikk forsterkninger, og gikk til motangrep.

Over hodene på demonstrantene svirret politihelikpotre, og et forsterket politikorps klarte å jage demonstrantene inn i ei sidegate ved hjelp av en knipetangsmanøver.

IStockholm-politiet sperret av deler av sentrum for å stanse opptøyene. Klokka 21 var 88 demonstranter pågrepet.

- De fraktes i buss til ulike arrestlokaler i fylket for avhør, sier Stockholm-politiets pressetalskvinne Elizabeth Zaar til nyhetsbyrået TT.

Ifølge Zaar var det ikke meldt om alvorlige personskader etter opptøyene, melder Expressen.

GATESLAG: Det kom til regelrett gateslag da 500 anti-israelske demonstranter angrep politi i Stockholm.
FARGEBOMBER: Denne politikvinnen ble truffet av røde fargemomber som demonstrantene kastet på politiet.
HERJET BYEN: Maskerte demonstranter knuste og ødela for fote.