Antibiotika og innvoller

PARIS (Dagbladet.no): Det såkalte animalske fôret som nå forbys i en rekke land i Europa og som det også er funnet spor av i Norge inneholder mye rart. EU vurderer et totalforbud, men det vil bli dyrt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er ikke bare en type animalsk fôr. Inntil 1996 ble drøvtyggere, svin og kylling i Frankrike og de fleste europeiske land fôret med alt mennesket ikke spiste på et storfe. Fra hjernen til skjelettet via innvollene. Alt ble knust og malt for å skape proteinrikt fôr.

Poenget er nemlig at drøvtyggerne ikke får i seg nok proteiner bare ved å tygge gress. I hvert fall ikke nok til å produsere så mye melk eller bli så tykke og gode som dagens forbrukere vil ha. Derfor må de få mer proteiner. Animalsk fôr inneholder 50 prosent proteiner.

Siden den første kugalskapkrisa i 1996 ble dyreskrottrestene fjernet fra fôret. I hvert fall i prinsippet. Noen produsenter fant det for godt å tilsette hormoner. Det førte til en nye krise, kalvehormonkrisa, der forbrukerne fant ut når de stekte kalvesteika at den ble halvert i størrelse i gryta.

Andre produsenter tilsetter antibiotika, dyreblod, fjær, fjærkrerester, skittent utslagsvann, eller andre bisarre ingredienser. Under dioksinkrisa i Belgia ble det konstatert at noen tilsatte rester etter døde rotter i maten til kyllingene.

I et land som Frankrike har animalsk fôr vært forbudt for drøvtyggere siden 1996, men tillatt for svin, fjærkre og fisk. Nylig ble det totalforbudt, og Paris forsøkte å presse gjennom et totalforbud i EU, men foreløpig uten hell. Men det vil komme.

Etter to tilfeller av kugalskap, BSE, hos tyske kuer forbyr Tyskland animalsk fôr fra i morgen.

Tyskland er Europas største produsent av animalsk fôr.

- Et totalforbud vil koste EU mer enn tre milliarder euro, og produsentene vil tape 1,5 milliarder euro, sier EUs landbrukskommissær Frantz Fischler. Men det vil bli gjort. EU må gjenvinne forbrukernes tillit og er rede til å spille sin rolle som overkikador.

Totalforbudet vil medføre to store problemer. Hvordan skal man eliminere tusenvis av tonn med fôr, og hva skal man erstatte det med? Fôret kan brennes, men Frankrike har for eksempel ikke kapasitet til det og må lagre store mengder, trolig på militært område. Det må ikke synke ned i grunnvannet.

Det er ikke vanskelig å finne annet proteininnholdig fôr, for eksempel basert på soja. Men da må det importeres store mengder soja fra USA, og den er genmodifisert. Man kan også bruke en form for erter, lin, colza, eller solsikkeolje. For ikke å snakke om fisk, men da vil kyllingene smake fisk, som i 60-åra.

vibeke.knoop.rachline@dagbladet.no

<B>KASTES: En lastebil full av ødelagt kylling blir kastet på en søppelplass utenfor byen Haccourt i Belgia i fjor sommer. Nå vil EU innføre strengere regler for hva produsentene kan fôre dyrene med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer