Antibiotika øker brystkreftfare

Stadige kurer med antibiotika ser ut til å øke risikoen for brystkreft hos yngre kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Finske forskere fant urovekkende høy brystkreftforekomst hos kvinner som hadde brukt mye antibiotika mot urinveisinfeksjoner.

- Unge kvinner bør definitivt være forsiktige med antibiotika. Må man ta noe, bør det være helst være penicillin, sier den finske professoren Herman Adlercreutz ved Institutt for forebyggende medisin, ernæring og kreft ved Universitetet i Helsinki, til Dagbladet.

Han hadde selv en ung forskerkollega som brukte tre- fire kurer i året mot sin kroniske urinveisinfeksjon (blærekatarr), «fordi hun ikke hadde tid til å være borte fra jobben», som hun selv sa. Hun døde av brystkreft, 39 år gammel.

Unge mest utsatt

Vestlige kvinner bruker mye antibiotika, særlig mot urinveisinfeksjoner. Spørsmålet er nå om dette kan være en av årsakene til at nettopp kvinner i vestlige, moderne kulturer er mer utsatt for brystkreft enn blant andre asiatiske.

En stor studie som omfatter 9461 kvinner i alderen 18 til 89 år kan tyde på dette. Kvinnene hadde i utgangspunktet ikke kreft, og ble fulgt i 18 år. 157 av kvinnene utviklet brystkreft.

Doblet forekomst

Kvinner under 50 år som rapporterte at de brukte eller hadde brukt antibiotika mot blærekatarr, viste seg å ha en nesten doblet forekomst av brystkreft i forhold til andre. I gjennomsnitt - både blant unge og eldre som brukte slike legemidler - økte brystkreftrisikoen med 34 prosent. Undersøkelsen er publisert i British Journal of Cancer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer