Antibiotika øker brystkreftfare

Stadige kurer med antibiotika ser ut til å øke risikoen for brystkreft hos yngre kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finske forskere fant urovekkende høy brystkreftforekomst hos kvinner som hadde brukt mye antibiotika mot urinveisinfeksjoner.

- Unge kvinner bør definitivt være forsiktige med antibiotika. Må man ta noe, bør det være helst være penicillin, sier den finske professoren Herman Adlercreutz ved Institutt for forebyggende medisin, ernæring og kreft ved Universitetet i Helsinki, til Dagbladet.

Han hadde selv en ung forskerkollega som brukte tre- fire kurer i året mot sin kroniske urinveisinfeksjon (blærekatarr), «fordi hun ikke hadde tid til å være borte fra jobben», som hun selv sa. Hun døde av brystkreft, 39 år gammel.

Unge mest utsatt

Vestlige kvinner bruker mye antibiotika, særlig mot urinveisinfeksjoner. Spørsmålet er nå om dette kan være en av årsakene til at nettopp kvinner i vestlige, moderne kulturer er mer utsatt for brystkreft enn blant andre asiatiske.

En stor studie som omfatter 9461 kvinner i alderen 18 til 89 år kan tyde på dette. Kvinnene hadde i utgangspunktet ikke kreft, og ble fulgt i 18 år. 157 av kvinnene utviklet brystkreft.

Doblet forekomst

Kvinner under 50 år som rapporterte at de brukte eller hadde brukt antibiotika mot blærekatarr, viste seg å ha en nesten doblet forekomst av brystkreft i forhold til andre. I gjennomsnitt - både blant unge og eldre som brukte slike legemidler - økte brystkreftrisikoen med 34 prosent. Undersøkelsen er publisert i British Journal of Cancer.

Professor Adlercreutz forklarer sammenhengen mellom antibiotika og brystkreft slik:

- Antibakterielle legemidler påvirker tarmfloraen på en slik måte at nivået av lignaner (enterolactone) senkes. Et høyt nivå av lignaner ser ut til å beskytte mot brystkreft, sier Adlercreutz.

Han mener at man skal være svært forsiktig med antibiotika også til barn, og ved alle typer bakterieinfeksjoner - ikke bare blærekatarr.

Høyt nivå av lignaner får man ved stort inntak av planteøstrogener. Planteøstrogener finnes i blant annet soya, helkorn (særlig rug) og ulike grønnsaker og frukt.