Antibiotikaresistente E.coli-bakterier funnet i importert mat

For første gang er det påvist E.coli-bakterier som er resistente mot antibiotikumet kolistin i importerte matvarer og hundefôr i Norge. 

For første gang er det påvist antibiotikaresistente E.coli-bakterier i importerte matvarer i Norge. Bakteriene er funnet i scampi importert fra Bangladesh og i hundemat importert fra Storbritannia. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
For første gang er det påvist antibiotikaresistente E.coli-bakterier i importerte matvarer i Norge. Bakteriene er funnet i scampi importert fra Bangladesh og i hundemat importert fra Storbritannia. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Dette er første gang denne varianten av kolistinresistens med mcr-1-genet påvises i Norge. Dette genet kan potensielt bli overført til andre bakterier, sier seniorforsker Marianne Sunde ved Veterinærinstituttet.

Bakteriene er funnet i scampi importert fra Bangladesh og i hundemat importert fra Storbritannia.

Selv om de to funnene i seg selv ikke vurderes som alarmerende, understreker Sunde at det bekrefter at også i Norge er vi sårbare for introduksjon av resistente bakterier gjennom eksempelvis import av matvarer og personer som reiser.

Kolistin benyttes til behandling av infeksjoner forårsaket av multiresistente mikrober hos mennesker. I motsetning til mange andre land, brukes ikke kolistin til å forebygge og behandle infeksjoner hos produksjonsdyr eller i matproduksjon i Norge eller i Sverige.

Veterinærinstituttet mener imidlertid at det høye kolistinforbruket på dyr utenfor Norge og Sverige trolig har bidratt til global spredning av og overlevelsen til bakterier som inneholder mcr-1-genet.

Det er ikke påvist bakterier med mcr-1 fra dyr eller matvarer produsert her i landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer