Antibiotikaresistente E.coli-bakterier funnet i importert mat

For første gang er det påvist E.coli-bakterier som er resistente mot antibiotikumet kolistin i importerte matvarer og hundefôr i Norge. 

For første gang er det påvist antibiotikaresistente E.coli-bakterier i importerte matvarer i Norge. Bakteriene er funnet i scampi importert fra Bangladesh og i hundemat importert fra Storbritannia. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
For første gang er det påvist antibiotikaresistente E.coli-bakterier i importerte matvarer i Norge. Bakteriene er funnet i scampi importert fra Bangladesh og i hundemat importert fra Storbritannia. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Dette er første gang denne varianten av kolistinresistens med mcr-1-genet påvises i Norge. Dette genet kan potensielt bli overført til andre bakterier, sier seniorforsker Marianne Sunde ved Veterinærinstituttet.

Bakteriene er funnet i scampi importert fra Bangladesh og i hundemat importert fra Storbritannia.

Selv om de to funnene i seg selv ikke vurderes som alarmerende, understreker Sunde at det bekrefter at også i Norge er vi sårbare for introduksjon av resistente bakterier gjennom eksempelvis import av matvarer og personer som reiser.

Kolistin benyttes til behandling av infeksjoner forårsaket av multiresistente mikrober hos mennesker. I motsetning til mange andre land, brukes ikke kolistin til å forebygge og behandle infeksjoner hos produksjonsdyr eller i matproduksjon i Norge eller i Sverige.

Veterinærinstituttet mener imidlertid at det høye kolistinforbruket på dyr utenfor Norge og Sverige trolig har bidratt til global spredning av og overlevelsen til bakterier som inneholder mcr-1-genet.

Det er ikke påvist bakterier med mcr-1 fra dyr eller matvarer produsert her i landet.

- Norge har generelt lav forekomst av antibiotikaresistente bakterier, noe som henger sammen med gunstig lavt forbruk av antibiotika. Det er like fullt behov for oppfølgende studier og mer kunnskap om i hvilken grad import av mat kan bidra til introduksjon av bakterier med spesielt viktige resistensformer i landet, sier Sunde.

Veterinærinstituttet minner om at god hygiene ved tillaging av mat er det viktigste tiltaket for å hindre smitte fra mat til mennesker.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer