LURING: Antilopene bruker avanserte triks for parre seg. Her ser vi en hann med hele seks hunner rundt seg. Foto: AFP
LURING: Antilopene bruker avanserte triks for parre seg. Her ser vi en hann med hele seks hunner rundt seg. Foto: AFPVis mer

Antiloper roper «ulv!» for å få mer sex

Hannantiloper roper falske varsko for å få flere parringssjanser, avslører forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Forskere på dyreadferd har gjort oppsiktsvekkende funn etter å ha studert antiloper sør i Kenya. Hannantilopene sikrer seg flere parringssjanser med hunnene ved å sende ut falske varsler om at løver er i nærheten.

- Nesten morsomt
- Det er nesten så dette er morsomt for oss. Hannen snøfter et skremmesignal som betyr at det er en løve i nærheten. Den kvinnelige antilopen tenker «oops, det er en løve» og går tilbake. Da kommer hannen og parrer seg. Det er slående, sier Wiline Pangle, en av forfatterne bak studien.

Pangle har skrevet artikkelen sammen med Jakob Bro-Jørgensen, som arbeider ved University of Liverpool. Bro-Jørgensen er adferdsbiolog og mener funnet er revolusjonerende.

- Det er første gang vi har påvist denne type adferd i dyreriket, og det viser at mange dyr har mer avansert kommunikasjon enn vi er klar over. Det er som i fabelen, men med den forskjellen at antilopene roper løve snarere enn ulv, sier Bro-Jørgensen til Live Science.

- Bedre å la seg lure
Fabelen om gjetergutten som roper «ulv, ulv!» og lurer landsbyen til å komme til unnsetning gang på gang, ender som kjent i tragedie. Når ulven endelig kommer, tror ingen lenger på gutten og sauene blir spist opp. Antilopenes lureri ender i hvert fall med mer sex. Forskerne har heller ikke sett at «misbruket» av alarmsystemet minsker effekten.

- Hannantilopene bruker trikset ganske ofte og man kan spørre seg hvorfor hunnene lar seg lure hele tiden. Svaret synes å være at hunnene heller lar seg lure for å være på den sikre siden. Det å ikke reagere til et ekte varselrop kan lett ende med døden, sier Bro-Jørgensen.

Her kan du se video av hannantilopenes parringstriks.