Antirasist Fosterfar Kornbonde Operaelsker - og Frp-veteran

LILLEHAMMER (Dagbladet): Einar Ellefsrud knuser mytene om Fremskrittspartiet. Lederen i fylkespartiet i Oppland er glødende antirasist og fosterfar for en innvandrergutt. Kornbonden vil bygge opera og er positiv til at homofile kan adoptere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Einar Ellefsrud forstår at folk kan stusse over partitilhørigheten hans, men 58-åringen har aldri vurdert å forlate Carl I. Hagen.

- Fremskrittspartiet er mye av meg. Jeg føler meg som en ekte Frp-er, sier han.

Sjelden forlegen

Ellefsrud er landsstyremedlem, sitter i kommunestyret på tiende året og har stemt Fremskrittspartiet siden 1979.

- Landsmøtene i Frp er nesten ikke til å kjenne igjen. Vi er blitt mye mer saklige og siviliserte. Nå blir jeg mye sjeldnere flau og forlegen av å tilhøre Frp.

- Når er det vanskeligst?

- Jeg blir veldig opprørt når innvandrere stemples som mindreverdige. Redselen for mennesker med en annen hudfarge er dessverre også utbredt i andre partier. Det er en skam for landet vårt.

Iransk sønn

De siste fem årene har Einar Ellefsrud og kona hatt omsorgen for en iransk tenåring som kom fra en flyktningfamilie med behov for avlastning.

- Vi synte det ble så stilt da sønnene våre flytta hjemmefra. Så vi meldte oss som avlastningshjem for barnevernet. En stor utfordring, men ei enda større glede. Jeg har lært mye, sier han.

Siden 1990 har fem fosterbarn bodd på gården hans i Gran på Hadeland.

- Ungdommene krever oppfølging. Livet tar underlige veier. Som fosterfar er jeg nå på mine gamle dager blitt fotballtrener for første gang. Guttelaget til Brandbu Idrettslag er et eksempel på det nye Norge. En fantastisk flerkulturell kameratgjeng der tredjeparten har utenlandsk opprinnelse. Hittil har ingen klaga på at manageren er 58. Og Drillo er jo ikke så mye yngre, gliser Einar Ellefsrud.

Bondehets

- Frp er mot at homofile skal være fosterforeldre til tross for prekær mangel på fosterhjem i barnevernet. Er du enig?

- Jeg vil ikke sette merkelapp på noe menneske. Absolutt ikke. Homofile kan være like gode omsorgspersoner som andre. Det må være evnen til å ta seg av barn som er avgjørende, ikke seksuell legning.
- Dine partikolleger lar sjelden en anledning gå fra seg til å hetse bøndene. Hvordan reagerer du på det?

- Jeg synes det er leit, fordi mange gårdbrukere ville stemt Fremskrittspartiet hvis de ikke ble herjet med. Dessuten tar folk feil når de trur det er så gjevt å være bonde. Jeg skal ikke legge skjul på at det var lukrativt på 70-tallet. Da tjente jeg 120000 kroner på 120 mål jord. Nå er kornprisen den halve.

- Folk skal sjøl betale sine fritidssysler, mener partiet ditt. Da blir Norge uten opera?

- Vi fikk OL til Lillehammer som en nasjonal gest. Det gjorde oss stolte av å være norske. Ingen angrer på det i dag. Et land uten opera er et fattig land. En kulturnasjon som vår har råd til å skaffe seg en opera uten at det går ut over andre viktige investeringer. Jeg vil jobbe for at Fremskrittspartiet skal stemme for et nytt operabygg, sier Ellefsrud.