- Antirasister bygde høyreekstrem organisasjon

Flere personer med bånd til SOS Rasisme bygde opp høyreekstreme Norwegian Defence League, sier tidligere styremedlem.

HOLDT TALE: Norwegian Defence League holdt en markering på Kontraskjæret ved Akershus festning i Oslo lørdag 9, april. NDL valgte 9. april til å demonstrere mot det de mener er en muslimsk okkupasjon av Norge. Her holder en gjest fra Storbritannia tale.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
HOLDT TALE: Norwegian Defence League holdt en markering på Kontraskjæret ved Akershus festning i Oslo lørdag 9, april. NDL valgte 9. april til å demonstrere mot det de mener er en muslimsk okkupasjon av Norge. Her holder en gjest fra Storbritannia tale. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 9. april i fjor, på merkedagen for Nazi-Tysklands invasjon av Norge, demonstrere den islamfiendtlige og høyreekstreme gruppen Norwegian Defence Leauge (NDL) mot «islamsk okkupasjon» i Oslo. NDL hadde da rundt tusen personer med sterkt anti-islamske holdninger og en rekke kjente høyreekstreme som medlemmer. Aktivister fra den voldelige og ytterliggående søsterorganisasjonen English Defence League (EDL) i Storbritannia reiste til Norge for å delta.

Ledet av antirasister Dagbladet kan nå avsløre at demonstrasjonen var arrangert av flere antirasister. Ifølge flere uavhengige kilder var NDLs ledelse infiltrert av personer med tette bånd til SOS Rasisme og tillitsverv i organisasjonen.

- Da vi vedtok å arrangere demonstrasjonen hadde folk som samarbeidet med SOS Rasisme et klart flertall i ledelsen i NDL, sier et tidligere medlem i NDL-ledelsen til Dagbladet.Personen forteller at han jobbet med å infiltrere ledelsen i NDL i flere år, under falsk navn. I praksis bygget og driftet de NDL, mens de rapporterte til SOS Rasisme, ifølge flere kilder.

- SOS Rasisme hadde full kontroll over NDL. I 2010 og fram til våren 2011 utgjorde vi som jobbet i samarbeid med SOS Rasisme et klart flertall i styret og ledelsen av NDL, sier personen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer