- Antirasister bygde høyreekstrem organisasjon

Flere personer med bånd til SOS Rasisme bygde opp høyreekstreme Norwegian Defence League, sier tidligere styremedlem.

HOLDT TALE: Norwegian Defence League holdt en markering på Kontraskjæret ved Akershus festning i Oslo lørdag 9, april. NDL valgte 9. april til å demonstrere mot det de mener er en muslimsk okkupasjon av Norge. Her holder en gjest fra Storbritannia tale.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
HOLDT TALE: Norwegian Defence League holdt en markering på Kontraskjæret ved Akershus festning i Oslo lørdag 9, april. NDL valgte 9. april til å demonstrere mot det de mener er en muslimsk okkupasjon av Norge. Her holder en gjest fra Storbritannia tale. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 9. april i fjor, på merkedagen for Nazi-Tysklands invasjon av Norge, demonstrere den islamfiendtlige og høyreekstreme gruppen Norwegian Defence Leauge (NDL) mot «islamsk okkupasjon» i Oslo. NDL hadde da rundt tusen personer med sterkt anti-islamske holdninger og en rekke kjente høyreekstreme som medlemmer.

Aktivister fra den voldelige og ytterliggående søsterorganisasjonen English Defence League (EDL) i Storbritannia reiste til Norge for å delta.

Ledet av antirasister Dagbladet kan nå avsløre at demonstrasjonen var arrangert av flere antirasister. Ifølge flere uavhengige kilder var NDLs ledelse infiltrert av personer med tette bånd til SOS Rasisme og tillitsverv i organisasjonen.

- Da vi vedtok å arrangere demonstrasjonen hadde folk som samarbeidet med SOS Rasisme et klart flertall i ledelsen i NDL, sier et tidligere medlem i NDL-ledelsen til Dagbladet.

Personen forteller at han jobbet med å infiltrere ledelsen i NDL i flere år, under falsk navn. I praksis bygget og driftet de NDL, mens de rapporterte til SOS Rasisme, ifølge flere kilder.

- SOS Rasisme hadde full kontroll over NDL. I 2010 og fram til våren 2011 utgjorde vi som jobbet i samarbeid med SOS Rasisme et klart flertall i styret og ledelsen av NDL, sier personen.

Av hensyn til de involverte personenes sikkerhet, har Dagbladet valgt å ikke offentliggjøre navnene deres.

Bekreftes Opplysningene bekreftes av flere uavhengige kilder, også personer som fulgte samarbeidet internt i SOS Rasisme.

- Det var blant annet SOS Rasisme som foreslo at NDLs demonstrasjon 9. april skulle legges til Kontraskjæret ved Akershus festning. Der var det lett å lage en motdemonstrasjon for dem.

Bare en håndfull NDL-sympatisører møtte opp. Demonstrasjonen ble stemplet som en fiasko, og ledelsen i organisasjonen ble byttet ut.

SOS Rasisme stilte med flere titalls motdemonstranter og fikk mye oppmerksomhet.

Flere av de som var til stede kjente til arbeidet med å styre NDL via infiltratører, etter det Dagbladet kjenner til. Dagbladet har bedt SOS Rasisme om en uttalelse om denne saken. Organisasjonen bekreftet at de leste Dagbladets henvendelse, men ga ikke noe svar.

En sentral tillitsvalgt i SOS Rasisme som pekes ut av flere kilder som styremedlem i NDL i 2010 og 2011, nekter for kjennskap til infiltrasjonen.

- Dette du spør om har ingen rot i virkeligheten, svarer han på spørsmål fra Dagbladet.

Falske identiteter Infiltratørene brukte falske profiler og identiteter på nettsteder for å komme seg inn i NDL-ledelsen. Slik lurte de initiativtakerne bak NDL til å gi dem sentrale verv, ifølge kilder. NDL-Ledelsen møttes ofte gjennom videokonferanser på nettet, men sjelden ansikt til ansikt.

- Det er tøft for psyken å jobbe sånn. Man sitter opp til halsen i rasisme og kloakk. Jeg har virkelig fått sympati for politifolk som jobber over tid med å avsløre for eksempel barneporno, sier en kilde som fulgte arbeidet med å styre NDL tett.

NDLs leder på dette tidspunktet var Lena Andreassen. Hun skal ha vært uvitende om at hun var omgitt av infiltratører. Andreassen ønsker ikke å uttale seg om saken.

- Ville ha fiende I perioden da NDL skal ha hatt et styreflertall bestående av antirasister, gikk gruppen fra å være en ukjent Facebook-gruppe til å bli nasjonalt kjent.

Daværende PST-leder Janne Kristiansen omtalte NDL som en mulig trussel, på en pressekonferanse  i februar 2011. Både PST og Oslo-politiet har brukt store ressurser på NDL.

- SOS Rasisme ville ha en fiende og en motstander i debatten om innvandring, sier en kilde involvert i arbeidet.

Ny ledelse I dag har NDL en ny ledelse.

MOTDEMO: Et 30-tall personer fra SOS Rasisme møtte fram for å demonstrere mot NDL 9. april i fjor. Flere kjente godt til at SOS Rasisme hadde folk på innsiden av NDL. Det var et stor politioppbud på demonstrasjonen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
MOTDEMO: Et 30-tall personer fra SOS Rasisme møtte fram for å demonstrere mot NDL 9. april i fjor. Flere kjente godt til at SOS Rasisme hadde folk på innsiden av NDL. Det var et stor politioppbud på demonstrasjonen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

- Vi er blitt klar over at det i fjor var flere infiltratører i NDL, sier talsperson Ronny Alte til Dagbladet.

Kritisk krigshelt Blant dem som reagerte på på NDLs bruk av 9. april som demonstrasjons-dag mot en «muslimsk okkupasjon av Norge» var krigshelten Gunnar Kjakan Sønsteby.

- Dette er helt håpløst. Jeg reagerer kraftig på bruken av denne datoen, uttalte 93-årige Sønsteby til Aftenposten.no.

- Den gang førte vi en kamp for demokratiet. Det blir helt feil å si at muslimer utgjør en trussel mot det norske demokratiet i dag.

Presisering:

Dagbladet presiserer at det tidligere styremedlemmet i NDL, som er intervjuet i denne saken, ikke har vært medlem i av SOS Rasisme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer