Antirasister kastet røykgranater mot svensk politi

Minst ti demonstranter og to politimenn ble skadd da antirasister støtte sammen med svensk politi i Salem utenfor Stockholm i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrantene skal ha kastet både røykgranater og stein mot politiet, som på sin side gikk til aksjon for å fjerne antirasistene fra torget hvor de demonstrerte. Ifølge politiet var det en gruppe på rundt 100 demonstranter som først startet urolighetene.

Et titall demonstranter og to politifolk fikk skader i tumultene, ifølge Aftonbladet. Flere av antirasistene søkte tilflukt i en pizzarestaurant, som etter hvert lignet mer på en sykestue. Flere hadde skader i hodet og på armene. Mange blødde, mens andre var i sjokk.

De antirasistiske protestene ble arrangert i forkant av at svenske nazister senere lørdag skulle marsjere gjennom Salem for å minnes et drapet på en 17-åring for tre år siden.

Stanset ved grensa

Fredag kveld ble seks norske venstreaktivister stanset av politiet i Värmland og sendt tilbake til Norge. I alt ble 76 personer i to busser kontrollert. De var på vei til Stockholms-området for å demonstrere mot nynazister, ifølge avisa Dagens Nyheter.

Ifølge svensk politi er de seks tidligere straffedømt.

- Det fantes spesielle omstendigheter som gjorde at de også kunne tenkes å begå lovbrudd i Sverige, sier vakthavende politimann, Johnny Jansson til nyhetsbyrået TT.

De to bussene ble kontrollert i Karlstad i en såkalt indre utlendingskontroll etter tips fra norsk politi. Alle måtte vise legitimasjon og i samarbeid med norske kolleger ble det innhentet personopplysninger. Etter tre timer kunne imidlertid bussene kjøre videre.

- Vi hadde ikke ressurser til å holde dem lengre, vi hadde likevel ikke rukket å gå gjennom alle, sier Jansson. I henhold til svensk utlendingslov kan personene bare holdes tilbake i seks timer.

Nazimarsj

Den årlige nazistiske markeringen i Salem blir av arrangørene omtalt som en «sørgemarsj», og politiet forventet i år flere deltakere enn noensinne. I fjor deltok 1.600 personer i marsjen som gikk fra togstasjonen i Rönninge til plassen hvor den 17 år gamle snauskallen ble drept for tre år siden.

Det er ventet busser med nynazister fra både Norge, Danmark, Finland og Tyskland, skriver Expressen.

- Dette er et rent nazistisk møte. Det er det viktigste samlingspunktet i dag for aktive nazister. Det finnes mange interne konflikter, men denne dagen graver vi ned motsetningene, sier en anonym kilde til avisa.

(NTB)

1500 NYNAZISTER DEMONSTRERTE:</B> Nynazistene gikk forbi stedet der 17-år gamle Daniel Wretström ble drepet av innvandrere for tre år siden.
DEMONSTRANTER KRASJET SAMMEN:</B> Antirasistiske demonstranter barket sammen med politet under en demonstrasjon utenfor Salem ved Södertälje idag ettermiddag. Her blir en skadet demonstrant ført til en ambulanse.