- Antisemittisme får oss ikke til å forlate Frankrike

Statsminister Sharon ber alle franske jøder flytte til Israel umiddelbart på grunn av økende antisemittisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Jacques Chirac sa mandag at Sharon ikke er velkommen i Frankrike før han forklarer sin oppfordring til franske jøder.

- En dag kommer jeg kanskje til å bestemme meg for å flytte til Israel, men ikke på grunn av antisemittisme, og absolutt ikke på grunn av hva en israelsk politiker sier. Drar jeg er det for å komme nærmere min religion og familie, sier Alafsi, som bor i Sarcelles, en av Paris' forsteder til NTB.

Sarcelles har over 15.000 jødiske innbyggere, og har merket godt økningen av antijødiske kommentarer. Flere av dem er imidlertid kritiske til Sharons uttalelse.

- Sharon får det til å høres ut som om jøder blir drept på hvert gatehjørne, sier Noam Enayazadeh.

- Mannen min blir riktig nok av og til kalte skitne feuj, et slangord for jøde, og av og til hører vi «Palestina kommer til å seire» bli ropt i korridorene. Men la oss ikke overdrive. Tilværelsen er fortsatt rimelig bra, sier hun.

Også lederen for den jødiske lederen Moshe Cohen Sabban mener antisemittisme er en dårlig grunn til å forlate Frankrike.

Ikke velkommen

Uttalelsen fra Sharon har vakt enda sterkere reaksjoner fra politisk hold i Frankrike.

- Frankrike har bedt om en forklaring etter herr Sharons uttalelser, og har kunngjort at fra i dag vil et eventuelt besøk fra den israelske statsministeren ikke bli vurdert inntil en slik forklaring blir gitt, het det i en uttalelse fra president Chiracs kontor sent mandag kveld.

Forholdet mellom de to landene er dermed blitt ytterligere anstrengt.

Ifølge den israelske fjernsynskanalen Channel 2 har Chirac gitt beskjed til Sharon om at «etter noen uker med kontakt omkring et slikt besøk viser det seg at dette er umulig... og du er ikke velkommen etter disse kommentarene».

Israelske myndigheter nekter å kommentere saken, som de omtaler som konfidensiell.

- Flytt til Israel

Det var på et møte i en amerikansk-jødisk forening søndag Sharon uttalte:

- Alt i alt har jeg dette å si til våre brødre i Frankrike: Flytt til Israel så fort som mulig, sa Sharon på et møtet, og viste til den økende antisemittismen i Frankrike. Landet har Europas største jødiske befolkning, som er på rundt 600.000.

- Dette sier jeg til alle jøder rundt om i verden, men for franske jøder er det absolutt nødvendig. De må flytte umiddelbart, sa Sharon.

(NTB)

<B>PROVOSERER OGSÅ SINE EGNE: Sharons uttalelser falt ikke i god jord blant franske jøder.
IKKE VELKOMMEN I FRANKRIKE:</B> Fransk utenriksminister Michel Barnier mener Sharons påstander er uhørt og krever en nærmere forklaring.