Antisemittisme sterkt utbredt i Sverige

En fjerdedel vil ikke ha en jøde som statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det er langt mer antisemittisme i Sverige enn tidligere antatt. En fjerdedel av alle svensker vil for eksempel ikke ha en jøde som statsminister, melder Politiken.dk.

Fem prosent av svenskene er sterkt antisemittiske, mens 37 prosent er ambivalente og delvis antisemittiske, viser undersøkelsen, som er gjennomført av Forum för levande historia, og som omfatter 3000 personer.

– Jeg er ikke overrasket over at det finnes antisemittiske mennesker i Sverige, men jeg er overrasket over de høye tallene, sier statsminister Göran Persson.

– Blant de ambivalente er det mange som kan påvirkes i antisemittisk retning og bli mer utagerende i sin oppfattelse av jøder, sier Henrik Bachner, som har vært med på å gjennomføre undersøkelsen.

At en fjerdedel av svenskene ikke vil ha en jødisk statsminister, er blant resultatene som overrasker forskerne mest.

– De anser åpenbart ikke jøder som virkelige svensker, selv om jøder har vært i Sverige i 200 år og er svært bra integrert, sier Bachner.

En av fire mener også at jøder har stor innflytelse på verdensøkonomien. Menn er mer antisemittiske enn kvinner, og arbeidere og selvstendig næringsdrivende er mer antisemittiske enn høyt utdannede embetsmenn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer