Antisemittisme sterkt utbredt i Sverige

En fjerdedel vil ikke ha en jøde som statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er langt mer antisemittisme i Sverige enn tidligere antatt. En fjerdedel av alle svensker vil for eksempel ikke ha en jøde som statsminister, melder Politiken.dk.

Fem prosent av svenskene er sterkt antisemittiske, mens 37 prosent er ambivalente og delvis antisemittiske, viser undersøkelsen, som er gjennomført av Forum för levande historia, og som omfatter 3000 personer.

– Jeg er ikke overrasket over at det finnes antisemittiske mennesker i Sverige, men jeg er overrasket over de høye tallene, sier statsminister Göran Persson.

– Blant de ambivalente er det mange som kan påvirkes i antisemittisk retning og bli mer utagerende i sin oppfattelse av jøder, sier Henrik Bachner, som har vært med på å gjennomføre undersøkelsen.

At en fjerdedel av svenskene ikke vil ha en jødisk statsminister, er blant resultatene som overrasker forskerne mest.

– De anser åpenbart ikke jøder som virkelige svensker, selv om jøder har vært i Sverige i 200 år og er svært bra integrert, sier Bachner.

En av fire mener også at jøder har stor innflytelse på verdensøkonomien. Menn er mer antisemittiske enn kvinner, og arbeidere og selvstendig næringsdrivende er mer antisemittiske enn høyt utdannede embetsmenn.

– Antisemittismen stikker regelmessig sitt stygge hode fram. Det er viktig å presse det tilbake og ikke slappe av, sier statsminister Persson.

ANTISEMITTER: Fra begravelsen til den framstående svenske nynazisten Marcel Schilf utenfor Helsingborg i 2001. Foto: Scanpix
ANTISEMITTER: Fra begravelsen til den framstående svenske nynazisten Marcel Schilf utenfor Helsingborg i 2001. Foto: Scanpix Vis mer
OVERRASKET OVER OMFANGET: Statsminister Göran Persson.