Amerikansk bioteknologifirma:

Antistoff-funn i 17 år gammelt blod

Et amerikansk bioteknologifirma hevder de har oppdaget et antistoff som blokkerer coronaviruset, og potensielt også kan virke på framtidige utbrudd fra samme virusfamilie.

MENER Å HA FUNNET ANTISTOFF: Amerikanske forskere sier de har funnet et antistoff for coronavirus hos en tidligere Sars-pasient. Bildet er fra et pleiehjem i Frankrike. Foto: REUTERS / Christian Hartmann / NTB scanpix
MENER Å HA FUNNET ANTISTOFF: Amerikanske forskere sier de har funnet et antistoff for coronavirus hos en tidligere Sars-pasient. Bildet er fra et pleiehjem i Frankrike. Foto: REUTERS / Christian Hartmann / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Antistoffet ble funnet i blodprøver tatt for 17 år siden, av en person som hadde vært smittet av sarsviruset.

Også sars, som herjet i flere land tilbake i 2003, er en del av coronavirusfamilien.

Ifølge det amerikanske bioteknologifirmaet Vir Biotechnology har antistoffet, som har fått navnet S309, vist en unik evne til å binde seg til det nye coronaviruset og hindre det i å infisere celler.

- Det er også verdt å merke seg at vi tror S309 sannsynligvis dekker hele coronavirusfamilien. Dette indikerer at selv om SARS-CoV-2 (covid-19) fortsetter å utvikle seg, kan det bli vanskelig å bli motstandsdyktig mot de nøytraliserende stoffene i S309, sier Herbert Virgin, som leder forskningsprosjektet, i en pressemelding.

Forskerne mener i tillegg at antistoffet trolig kan kunne virke mot helt nye coronavirus i framtida.

Kan gi umiddelbar beskyttelse

Til forskjell fra en vaksine, som lærer opp immunsystemet over en måned eller to for å oppnå motstand mot et virus, kan bruk av såkalte monoklonale antistoffer sørge for umiddelbar beskyttelse.

Forskerne mener også at antistoffet S309 har potensial til å hemme viruset i allerede infiserte celler - med andre ord at det kan nøytralisere viruset hos personer som allerede er smittet, og føre til raskere bedring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer