Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk bioteknologifirma:

Antistoff-funn i 17 år gammelt blod

Et amerikansk bioteknologifirma hevder de har oppdaget et antistoff som blokkerer coronaviruset, og potensielt også kan virke på framtidige utbrudd fra samme virusfamilie.

MENER Å HA FUNNET ANTISTOFF: Amerikanske forskere sier de har funnet et antistoff for coronavirus hos en tidligere Sars-pasient. Bildet er fra et pleiehjem i Frankrike. Foto: REUTERS / Christian Hartmann / NTB scanpix
MENER Å HA FUNNET ANTISTOFF: Amerikanske forskere sier de har funnet et antistoff for coronavirus hos en tidligere Sars-pasient. Bildet er fra et pleiehjem i Frankrike. Foto: REUTERS / Christian Hartmann / NTB scanpix Vis mer

Antistoffet ble funnet i blodprøver tatt for 17 år siden, av en person som hadde vært smittet av sarsviruset.

Også sars, som herjet i flere land tilbake i 2003, er en del av coronavirusfamilien.

Ifølge det amerikanske bioteknologifirmaet Vir Biotechnology har antistoffet, som har fått navnet S309, vist en unik evne til å binde seg til det nye coronaviruset og hindre det i å infisere celler.

- Det er også verdt å merke seg at vi tror S309 sannsynligvis dekker hele coronavirusfamilien. Dette indikerer at selv om SARS-CoV-2 (covid-19) fortsetter å utvikle seg, kan det bli vanskelig å bli motstandsdyktig mot de nøytraliserende stoffene i S309, sier Herbert Virgin, som leder forskningsprosjektet, i en pressemelding.

Forskerne mener i tillegg at antistoffet trolig kan kunne virke mot helt nye coronavirus i framtida.

HAR TRUA: En av forskerne i teamet til Trump, dr. Moncef Slaoui, tror at de vil klare å produsere «noen hundre millioner» doser med vaksiner innen slutten av året. Vis mer

Kan gi umiddelbar beskyttelse

Til forskjell fra en vaksine, som lærer opp immunsystemet over en måned eller to for å oppnå motstand mot et virus, kan bruk av såkalte monoklonale antistoffer sørge for umiddelbar beskyttelse.

Forskerne mener også at antistoffet S309 har potensial til å hemme viruset i allerede infiserte celler - med andre ord at det kan nøytralisere viruset hos personer som allerede er smittet, og føre til raskere bedring.

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

Professor i biomedisinsk innovasjon, Jan Terje Andersen, ved Universitetet i Oslo, forteller til Dagbladet at han er «i fyr og flamme» over de amerikanske forskernes nyheter.

- Dette er veldig lovende. Det er et forskningsfunn fra et selskap som mener alvor, og som allerede har alliert seg med andre for å starte storskalaproduksjon og kliniske studier. Det blir ekstremt spennende å se hvor langt de tar det, forteller Andersen, som har god kjennskap til det aktuelle firmaet etter tidligere samarbeid.

Biomedisinsk cocktail

Bioteknologiselskapet sier at de har som mål å komme i gang med kliniske studier, altså å teste antistoffet på mennesker, allerede til sommeren.

Andersen forklarer at selskapet planlegger å lage en såkalt «antistoff-cocktail», hvor det gis to eller flere antistoffvarianter som er basert på S309. Variantene skiller seg fra hverandre fordi de er tilført ulike egenskaper ved bioteknologiske metoder.

- Antistoffene som skal testes ut på mennesker er blitt manipulert slik at de kan sirkulerer i kroppen i månedsvis og gi beskyttelse over tid, sier Andersen.

Kan komme raskt i gang

Dagbladet har tidligere snakket med Andersen om kappløpet for å finne antistoffer som kan slå ned coronaviruset. Den gang om funn av mulige antistoffer fra lama.

Professoren mener nyheten fra USA er langt bedre, fordi dette er et av de første tilfellene der et potent antistoff er isolert fra mennesker. Dette kan gjøre veien fra laboratorium til kliniske studier kortere, nettopp fordi antistoffet allerede kommer fra mennesker.

CORONAVIRUSET: Fagmiljøene diskuterer om dette kan være enda et form for symptom på coronasmitte. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Vir Biotechnology har allerede inngått et samarbeid med en av verdens største farmasøytiske selskaper, GlaxoSmithKlein. Sammen rigger de nå for klinisk uttesting og produksjon. De mener alvor, sier Andersen.

Om alt går som det skal, kan antistoffet gis til for eksempel risikogrupper og helsepersonell i påvente av en eventuell vaksine. Det er også tenkt å kunne gis til personer som allerede er syke av coronavirus.

Vaksineframskritt

Også i vaksinekappløpet gjøres det framskritt om dagen, og det amerikanske selskapet Moderna meldte mandag om positive foreløpige resultater etter første runde med kliniske tester.

- Det er jo veldig spennende om vaksinen vil fungere. De første dataene ser veldig lovende ut, sier Andersen.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Han forteller at personene som deltar i vaksinetestingen har utviklet antistoffer som blokkerer coronaviruset fra å infisere celler, tilsvarende dem forskerne har funnet i blodet til pasienten fra sars-utbruddet i 2003

- Det er jo oppløftende at vaksinen viser så lovende data. Det er grunn til å være optimistisk, sier Andersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!