Antiterror-penger brukes på interiørdesign

US Air Force øker komforten i flyene på antiterror-fondets regning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske luftvåpenet bruker militærets antiterror-fond på komfort-kapsler til det luftvåpenets militærfly. Byggingen av den første to-roms kapselen til 2,7 millioner dollar har begynt.I tre år har topplederne i det amerikanske luftvåpenet søkt om å få bruke penger fra antiterror-fondet på komfort-kapsler for transport av senior offiserer og sivile ledere rundt i verden. I alt har de bedt om 16,2 millioner dollar fra GWOT-fondet, Global War On Terrorism.

Fikk nei

Planene har blitt forsinket på grunn av motstand mot å bruke antiterror-fondet på prosjektet og fordi generalene ønsket endringer i design underveis, som for eksempel at det brune skinnet på seter og setebelter skulle skiftes ut med skinn i luftvåpenets blåfarge.

Endring av farge og tilføyelse av lommer på setene var beregnet til å koste 68.240 dollar. Alle endringene ble beregnet til 113.000 dollar.

Senest i august i fjor fikk luftvåpenet nei da Pentagon bestmte at antiterror-pengene burde brukes på viktigere formål. Likevel tok luftvåpenet 331.000 dollar fra fondet i fjor for å dekke ekstrautgifter, delvis forårsaket av endringene i design.

Fire toppgeneraler har vært involvert i designdetaljer som farge på teppet og skinnstoler, ifølge interne epost og budsjettdokumenter, skriver Washington Post.I luftvåpenets dokumenter beskrives det hvordan kapslene må være «estetisk behagelige og møblert for å reflektere rangen til seniorlederne som bruker kapselen». Kapslene skal ha senger, sofa, bord, 37-tommer flatskjerm med stereo-høytallere og et fullengdes speil.


- Enormt misbruk av penger


Den frivillige vakthund-gruppen Project on Government Oversight
, POGO, sendte inn en klage til Forsvarssekretær Robert M. Gates 17. juli, hvor de hevder at kapslene ikke vil gi særlige kommunikasjonsmuligheter eller arbeidsmuligheter utover dem som allerede er tilstede i flyene. Les klagen her

De kaller prosjektet et enormt misbruk av penger som kunne vært brukt til å trene og utstyre soldater. Eposter de har fått tilgang til viser at lavere offiserer har blitt presset til å lage et førstklasse-nivå på kapslene.

LUKSUS: US Air Force ønsker å tilby luksuskapsler til prominente gjester på antiterrorfondets regning. Foto: Saul Loeb AFP/SCANPIX
LUKSUS: US Air Force ønsker å tilby luksuskapsler til prominente gjester på antiterrorfondets regning. Foto: Saul Loeb AFP/SCANPIX Vis mer

- Innen slutten av uken må vi vite at kapslene kommer til å være «world class». Selv om vi vet at dokumentene sier business class vet vi alle at det fins forskjellige nivåer av det, står det i en av epostene POGO har fått tak i, og som er tilgjengelige via klagen deres.

Et dokument de har fått tak i viser at comfort er strøket slik at «comfort capsule» ble endret til «conferance capsule».

Se bilder av den første kapselen hos Washington Post

Antiterror-penger brukes på interiørdesign