Antiterror-razzia mot nynazister i flere land

Tysk, sveitsisk og nederlandsk politi slo til mot seks mistenkte i morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Elleve fengselsceller, leiligheter, forretninger og kontorer i Sveits, Nederland og Tyskland ble tidlig i morges stormet av store politistyrker i en koordinert aksjon. 

Wehrwolf To sveitsiske nynazister skal være mistenkte for å stå bak nettverket, som blant medlemmene gikk under dekknavnet «Wehrwolf».  Det uttrykte målet for Wehrwolf skal - ved hjelp av voldelige metoder - være å velte dagens demokratiske styre i Tyskland.    

En 25 år gammel sveitser som siden mai i 2012 har sittet varetektsfengslet for et knivdrap blir utpekt som hovedmann, sammen med en 54 år gammel landsmann. 

Begge er tidligere straffet for politisk relatert vold. I 25-åringens celle ble det beslaglagt dokumenter som kan inneholde detaljer om virksomheten. 

Også en cellenabo av 25-åringen ble formelt pågrepet og siktet, samtidig med at også hans eiendeler ble beslaglagt.  

Storstilt jakt på spor I Rotterdam ble en 29 år gammel mann anholdt, mens en 32-åring ble tatt av politiet i delstaten Mecklenburg Vorpommern og en tysk 29-åring ble grepet i Niedersachsen.  

Spiegel Online melder at etterforskerne har overvåket gruppens medlemmer over lengre tid.  Politiet mener å ha vitner som sitter på kunnskaper om terrorplanene. 

Kommunikasjonen skal ha foregått elektronisk og ved hjelp av kodede meldinger, noe som i følge Spiegel gjør etterforskningen komplisert.  Foreløpig skal ikke ordensmaktens folk ha funnet spor i retning av konkrete planer om attentat eller andre terrorhandlinger.

I går ble norske Varg Vikernes pågrepet i Frankrike, mistenkt for terrorplaner knyttet til nynazist-fortiden hans. Det er foreløpig ikke kommet meldinger om at saken har sammenheng med pågripelsene i Sveits, Nederland og Tyskland.
  
Varulvene Dekknavnet «Wehrwolf» er en referanse til nazitoppenes trusler om at de tyske skogene etter en alliert seier ville være fulle av spesialtrente geriljasoldater som skulle drive sabotasje og terror mot de utenlandske okkupasjonstroppene.

 Propagandaminister Josef Goebbels truet flere ganger offentlig med at disse «varulvene» - etter et tysk nederlag - kom til å slå til over alt.  I virkeligheten ble organisasjonen aldri utbygd og planene ikke realisert.