Antiterrorbyrå avlyttet amerikansk telefonsex

NSA avslørt av sine egne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Denne historien representerer det samme mot overvåkningslovginingen som Abu Ghraib gjorde mot fengselslovginingen

Ordene tilhører professor i statsforfatningsrett Jonathon Turley ved George Washington University og er rettet mot en opprulling av et sakskompleks i USA hvor amerikaneres private telefonsamtaler har blitt avlyttet, lagret og misbrukt av ansatte tilknyttet National Security Agency (NSA).

Gjennom flere år har amerikanske soldaters anrop til koner og kjærester mellom oppdrag i Midtøsten, blitt gjort til gjenstand for allmenn forlystelse blant NSA-medarbeiderne ved Fort Gordon i delstaten Georgia, avslører tv-kanalen ABC.

Angrende synder

Tidligere NSA-ansatt David Murfee Faulk er blant dem som har fråtset i telefonsex og andre intimiteter fra sengekanten. Han kan fortelle om utveksling blant de kontoransatte av tidskoder i klipp av høyst privat art. Nå angrer han seg, og har valgt å flagge den manglende diskresjonen blant terrorjegerne i NSA.

- Jeg synes dette dette var noe man ikke skulle ha gjort, inkludert meg selv, sier Faulk.

«Studenthumor»

NSAs hovedoppgave er å forhindre terroraskjoner mot amerikanske mål, og alle som jobber for amerikanske myndigheter må forvente seg at telefonsamtalene deres kan bli overvåket av hensyn til nasjonens sikkerhet og forsikring av informasjon. Likevel

AVLYTTET PRIVATE SAMTALER: Amerikanere som tjenestegjør i Midtøsten har opplevd at NSA har avlyttet deres private telefonsamtaler. Foto: AP/Scanpix (illustrasjonsfoto)
AVLYTTET PRIVATE SAMTALER: Amerikanere som tjenestegjør i Midtøsten har opplevd at NSA har avlyttet deres private telefonsamtaler. Foto: AP/Scanpix (illustrasjonsfoto) Vis mer

- De har naturligvis ikke gitt samtykke til at telefonsexsamtalene deres blir sendt rundt som «studenthumor», påpeker professor Turley.

Respekt

Senest i februar i år gikk president George W. Bush ut og understreket viktigheten av anstendighet i etterretningstjenesten.

- Vi gjennomfører stadige undersøkelser for å forsikre oss om at amerikanske borgeres sivile rettigheter blir ivaretatt med respekt, sa president Bush den gang.

Avlyttet humanitære organisasjoner

Ting kan imidlertid tyde på at så ikke er tilfelle, skal man bygge på lekkasjene fra NSA. Til og med humanitere organisasjoner som Røde Kors og Leger Uten Grenser har blitt avlyttet.

- Vi visste at de jobbet for hjelpeorganisasjonene, men i stedet for å stenge av for avlytting, fortsatte vi tappingen av informasjon, sier en annen tidligere NSA-medarbeider, Adrienne Kinne til ABC.

- Dette var helt vanlige amerikanere som av forskjellige årsaker befant seg I Midtøsten, i vårt mottakerområde, og som brukte satelittelefoner. Det var personlige samtaler mellom amerikanere som på ingen måte kan assosieres med terrorvirksomhet, understreker Kinne.

Antiterrorbyrå avlyttet amerikansk telefonsex

Opplysningene får organsisasjonene til å se rødt.

- Krenkelsen av hunmanitært arbeid gjennom etterretningsinnsamling for militære og politiske formål, truer evnen til å hjelpe sivilbefolkningen og undergraver sikkerheten til hjelpearbeiderne, sier talsmann Michael Goldfarb i Leger Uten Grenser til ABC.

Gjør høystakken større

Adrienne Kinne, mener det ikke bare er de humanitære organisasjonene som blir skadelidende. Hun påpeker at amerikanske myndigheter også gjør det vanskeligere for seg selv å kunne gjøre jobben sin.

- Gjennom å spenne ut et så vidt nett og ved å fortsette samle informasjon fra amerikanere og hjelpeorganisasjoner, gjør man høystakken større. Dermed blir det vanskeligere å finne informasjon som faktisk kan være nyttig. I realiteten skader man egen evne til effektivt å beskytte den nasjonale sikkerheten, poengterer Kinne.

Til nasjonens beste

NSA-direktør generalløytnant Keith B. Alexander nekter å svare direkte på uttalelsene fra de to tidligere ansatte, men gir en generell skriftlig redegjørelse.

- Vi har blitt betrodd ansvaret med å beskytte og forsvare nasjonen med integritet, tilregnelighet og respekt for gjeldende lover og regler. Som amerikanere tar vi dette ansvaret på alvor. Våre ansatte jobber utrettelig for nasjonens beste, og tjenestegjør for landet med den største stolthet, skriver Alexander.

HEVDER USKYLD: NSA-sjef Keith B. Alexander hevder sikkerhetsbyrået stiller strenge krav til egen integritet.