Antonio (29) pågrepet i Sverige for Karoli-angrepet

Sto fram i Dagbladet for en uke siden. Arrestert sammen med annen mann i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ytterligere to menn ble i ettermiddag pågrepet etter angrepet på «sigøynerkongen» René Karoli på Torshov bingo mandag forrige uke.

Oslopolitiet bekrefter at mennene ble pågrepet i Sverige.

- De to er siktet for medvirking til drapsforsøk. Vi jobber målrettet for å pågripe alle involverte, og det er viktig at vi lykkes med dette. Vi har håp om å pågripe ytterligere navngitte personer snart, og vil derfor ikke gå i detalj om siktelsene, sier politioverbetjent Grete Metlid til Dagbladet.

Svensk politi foretok pågripelsene på direkte anmodning fra kollegene i Oslo.

- Vi har god dialog med andre lands politimyndigheter i saken, sier Metlid.

Innrømmet sabel-vold Etter det Dagbladet får opplyst er 29 år gamle Antonio blant de arresterte.

Mannen, som har familiære bånd til Karoli-rivaler i både Josef- og Jansen-familien, sto fram i Dagbladet sist fredag. Da oppholdt han seg på hemmelig sted i utlandet, og la ikke skjul på at han hadde vært tilstede under bingoangrepet.

Han nektet imidlertid på det sterkeste for at målet var å drepe noen, og ville fortelle sin versjon for at politiet skulle få med seg nyansene.

- Gud er mitt vitne: Verken jeg eller min bror prøvde å drepe noen! Vi skulle bare slå René Karoli hardt for å få slutt på truslene mot familien min. Hadde vi planlagt å gjøre noe dumt ville vi vært maskerte. Ja, dette kostet nesten «Roma» livet, men jeg håper det går bra med ham, sa 29-åringen til Dagbladet.

Han fortalte i detalj (se videoen over) om et kaotisk, ganske tilfeldig slagsmål på Torshov der han oppgir at han «bare» tildelte René Karoli to kutt i armene. Dette skal ha skjedd for å få ham til å slippe løs Antonios bror fra et brekkjern-grep rundt halsen.

-  Jeg sa «slipp, ellers skjærer jeg av deg hånda». Da han nektet kuttet jeg ham i armen, men sabelen jeg hadde er ganske sløv. Da han ville stikke broren min, traff jeg den andre hånda til René med sabelen. Senere fikk jeg høre at noen også hadde gitt ham flere knivstikk, men det vet jeg ingenting om, sa Antonio, som ikke vil ha etternavnet i avisa.

29-åringen uttalte at han er villig til å sone en kort straff for voldsbruken han erkjenner, men at han ikke ville melde seg for politiet så lenge siktelsen gjelder drapsforsøk.

BLODIG: Slik så det ut utenfor Torshov bingo etter angrepet forrige mandag. Foto: Harald S. Klungtveit
BLODIG: Slik så det ut utenfor Torshov bingo etter angrepet forrige mandag. Foto: Harald S. Klungtveit Vis mer

Mannen er dømt for ran og bedrageri begått på begynnelsen av 2000-tallet, men har etter dette ikke blitt straffeforfulgt før den nåværende siktelsen, så langt Dagbladet forstår.

Varetektsfengslet Fra før sitter en 42 år gammel mann fra Josef-familien varetektsfengslet i Oslo tingrett. Han er en slektning av den nevnte 29-åringen.

42-åringen er siktet for drapsforsøk men nekter straffskyld.

Politiet har ikke klarlagt motivet for sammenstøtet på Torshov som var i ferd med å ende med drap, men i miljøet knyttes saken til den mangeårige konflikt mellom Josef-familien og Karoli-familien. I juni 2010 beskrev Oslo tingrett den blodige feiden slik:

«En dyp konflikt mellom to rom-familier som har tilspisset seg - med anklager om gravskjending, voldtekt og bortføring av døtre og med episoder av vold, trusler om vold, oppbevaring og bruk av slagvåpen, stikkvåpen og skytevåpen, og overtredelse av besøksforbud».

Oslopolitiet har de siste to ukene satt av egne folk til å kartlegge tidligere hendelser i det såkalte sigøynermiljøet for å finne mulige sammenhenger mellom de mest alvorlige voldsepisodene.

Bare to uker før Torshov-angrepet ble den nå drapsforsøksiktede 42-åringen beskutt i hans egen leilighet på Grønland . Skyteepisoden knyttes imidlertid ikke til oppgjør mellom romfamiliene, men til en konflikt med personer i et bestemt gjengmiljø i Oslo.

De siktede som nå er i politiets varetekt i Sverige er ennå ikke avhørt og har foreløpig ikke fått oppnevnt advokater. Det er derfor ikke kjent hvordan de stiller seg til siktelsene.

René Karoli ble alvorlig skadd i angrepet, men er nå ved bevissthet. Både han og sønnen er avhørt av politiet.

KJENNING AV POLITIET: 42-åringen som allerede sitter varetektsfengslet er tidligere dømt for blant annet drapsforsøk og skyteepisoder. Her blir han pågrepet av sivilkledd politi i 2008. Arkivfoto: Harald S. Klungtveit
KJENNING AV POLITIET: 42-åringen som allerede sitter varetektsfengslet er tidligere dømt for blant annet drapsforsøk og skyteepisoder. Her blir han pågrepet av sivilkledd politi i 2008. Arkivfoto: Harald S. Klungtveit Vis mer