Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Antonio begravd levende

DILI/OSLO (Dagbladet): - De ba meg grave et hull. Så ble jeg levende begravd. Deretter brente soldatene ned huset mitt, forteller Antonio Da Costa. Han er et av mange offer for indonesiske paramilitære grupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

8000 mennesker er drevet på flukt av indonesiske paramilitære grupper i Øst-Timor. Overgrepene mot sivile har økt, tross indonesiske lederes signaler om en fredsløsning.

Antonio Da Costa var den siste som forlot landsbyen Turisquai. Han hadde opprinnelig tenkt å bli igjen for å se etter eiendommene. Det kostet ham nesten livet. Han ble pågrepet av indonesiske soldater og beskyldt for å samarbeide med frigjøringsbevegelsen.

- De ba meg grave et hull, forteller han til Dagbladet.

- Så ble jeg levende begravd. Bare hodet mitt stakk opp fra bakken. Deretter brant soldatene ned huset mitt, men de fortsatte å sparke meg. Jeg fortalte dem at jeg bare var en bonde og ikke ønsket annet en å få være i fred.
Tre timer seinere gikk soldatene. Antonio ble forlatt alene for å dø. Men en av soldatene fikk samvittighetskvaler. Han kom tilbake i hemmelighet og hjalp Antonio fri.

På flukt

Antonio er nå i Øst-Timors hovedstad Dili sammen med 365 flyktninger fra hjemstedet. De bor under plastduker og i falleferdige skur.

- Jeg føler meg tryggere her. Hvis de dreper oss nå, vil det internasjonale samfunnet få vite om det. Hvis vi blir drept på landsbygda, dør vi forgjeves og i stillhet, sier Antonio.
Antonio er bare en av totalt 8000 flyktninger som East Timor International Support Center i Australia har registrert.

- Paramilitære grupper som er finanisert og væpnet av det indonesiske militæret, driver en ren terrorkampanje mot sivile på landsbygda. Angrepene har økt den siste tida. Vi har registrert 6000 internt fordrevne i byen Suai og 2000 i hovedstaden Dili, forteller legen Andrew McNaughton fra støttesenteret.

Mange drepte

McNaughton sier han har fått meldinger om at sivile er drept, men har ikke fått bekreftet noe tall.

Troverdige kilder i Øst-Timor sier rundt 50 sivile er drept siden november i fjor. Mange er fortsatt savnet. Flere flyktninger fortelle at de har blitt utsatt for tortur.

- Flyktningene mangler mat og har ikke tak over hodet. Vi arbeider med å få inn nødhjelp til dem, sier McNaughton.

Flyktningbølgen startet i november i fjor, da de indonesiske styrkene i Øst-Timor innledet en offensiv.

Det startet i landsbyen Alas. En rekke overgrep mot ungdom i distriktet utløste angrep fra frigjøringsbevegelsens væpnede front, Falintil, mot landsbyenes politistasjon. Dagen etter gikk indonesiske styrker til aksjon.

McNaughton forteller at angrepene fra paramilitære nå utgjør den verste trusselen: - Indonesia lar væpnede bøller gjøre den skitne jobben for seg. De forsøker å skape borgerkrig i Øst-Timor, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media