<strong>PÅ KRIGSSTIEN:</strong> President Hamid Karzai har fått mye oppmerksomhet for sine krasse utspill de siste dagene. Her gir han forsikringer til stammeledere i den sørlige byen Kandahar, om at de vil bli rådspurt før den planlagte militæroperasjonen for å fjerne Taliban fra deres åndelige fødeby. Foto: AFP PHOTO/POOL/Golnar MOTEVALLI/SCANPIX
PÅ KRIGSSTIEN: President Hamid Karzai har fått mye oppmerksomhet for sine krasse utspill de siste dagene. Her gir han forsikringer til stammeledere i den sørlige byen Kandahar, om at de vil bli rådspurt før den planlagte militæroperasjonen for å fjerne Taliban fra deres åndelige fødeby. Foto: AFP PHOTO/POOL/Golnar MOTEVALLI/SCANPIX Vis mer

Antyder at president Karzai har en forkjærlighet for heroin

Slik forklarer den sparkede FN-diplomaten Peter Galbraith beskyldningene fra den afghanske presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): President Hamid Karzais overraskende utspill de siste dagene har vekket sterk harme.

Torsdag i forrige uke la han skylda på FN og EU for det omfattende valgfusket i fjor. Lørdag, under et lukket politisk møte, skal han ha fortalt afghanske parlamentsmedlemmer at han vurderer å droppe den politiske prosessen og heller bli med i Taliban, dersom det internasjonale presset fortsetter.

Nå slår den sparkede FN-diplomaten Peter Galbraith tilbake mot den afghanske presidenten, og går langt i å antyde hvorfor Karzai kommer med utspill han karakteriserer som «absurde» og «underholdende».

- Forkjærlighet for opiumI et intervju, gjort fra Norge, tegner Galbraith et bilde av Karzai som mentalt ustabil, veldig emosjonell og en som lett kommer med raseriutbrudd.

- Ifølge kilder på innsiden av presidentpalasset skal han ha en forkjærlighet for en av Afghanistans mest innbringende eksportvarer, sier toppdiplomaten til TV-kanalen MSNBCs aktualitetsprogram The Daily Rundown.

Da de noe forfjamsede programlederne ber Galbraith om å være eksplisitt, og svare direkte på spørsmålet om Karzai er narkotikamisbruker, svarer Galbraith følgende:

- Det er rapporter som sier det.

Afghanistan er som kjent verdens største produsent av opium, som brukes til å fremstille heroin. Ifølge FN ga afghansk opium 400 millioner dollar i inntekt til regjeringsfiendtlige grupperinger i fjor, med Taliban som den største, tyngste og viktigste av disse.

Galopperende ordkrigUtspillet fra Galbraith er det siste i rekken av en galopperende ordkrig mellom Afghanistans president og hans samarbeidspartnere i Vesten.

Da Karzai i forrige uke ga utlendinger skylda for valgfusket, var nettopp Galbraith en av skyteskivene for kritikken.

Galbraith, tidligere nestkommanderende for FNs spesialutsending i Afghanistan, Kai Eide, måtte i fjor forlate Kabul etter bare noen måneder i jobben, blant annet på grunn av uenighet om hvordan valgfusket skulle håndteres.

Galbraith skal blant annet ha ønsket å iverksette en plan, som ville tvinge Karzai til å trekke seg. Men Eide nektet og Galbraith måtte gå.

Frustrert KarzaiDe som har forsøkt å tolke Karzais tilsynelatende bisarre utspill, peker på hans voksende frustrasjon over manglende amerikansk støtte til å innlede forhandlinger med lederskapet i Taliban.

USAs strategi har vært å lokke med penger for å få den jevne Taliban-kriger til å legge ned våpnene.

Karzai er også smertelig klar over hvor upopulært det internasjonale militære nærværet er, spesielt når det medfører sivile tap som under Operasjon Moshtarak i den sørøstlige Helmand-provinsen i februar i år.

Karzais krasse utspill kom også etter at nylig led et sviende nederlag i parlamentet. I februar i år utstedte presidenten et dekret, som ga ham myndighet til å utnevne alle fem medlemmer av landets valgkommisjonen. Den samme kommisjonen som avslørte valgfusket i fjorårets presidentvalg.

Karzais lovendring er nå omgjort av parlamentet, noe presidenten anser for å være et resultat av internasjonalt press, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det er summen av dette som kan forklare hvorfor Karzai, en gang innsatt som president av amerikanerne, nå tyr til såpass krass ordbruk. Dels fordi at USA ikke kommer utenom ham, og dels fordi han ikke tåler flere ydmykelser om han skal overleve politisk.

<strong>SKJØVET UT:</strong> Den tidligere FN-diplomaten Peter Galbraith ville gå hardere til verks mot president Karzai etter fjorårets valgfusk. Det fikk han ikke støtte til, og måtte gå fra jobben. Foto: AFP PHOTO DDP/ JOERG KOCH/SCANPIX
SKJØVET UT: Den tidligere FN-diplomaten Peter Galbraith ville gå hardere til verks mot president Karzai etter fjorårets valgfusk. Det fikk han ikke støtte til, og måtte gå fra jobben. Foto: AFP PHOTO DDP/ JOERG KOCH/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer