Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anundsen: - Vurderer grensekontroll i Norge

Toppmøte i Brussel.

VURDERER GRENSEKONTROLL: - Vi vurderer grensekontroll fortløpende. Det er en situasjon vi ikke har sett maken til, sier justisminister Anders Anundsen i Brussel. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
VURDERER GRENSEKONTROLL: - Vi vurderer grensekontroll fortløpende. Det er en situasjon vi ikke har sett maken til, sier justisminister Anders Anundsen i Brussel. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens det norske folk går til valgurnene her hjemme, er justisminister Anders Anundsen på plass i Brussel der det i dag ble holdt et rådsmøte om flyktningkrisen.

Det er Anundsen og statssekretær Jøran Kallmyr som representerer Norge i forhandlingene der man skal komme fram til en felles europeisk respons på flyktningekrisa.

- Vi vurderer grensekontroll fortløpende. Det er en situasjon vi ikke har sett maken til. Det er ting som vi skal diskutere og konferere med Stortinget om. Schengen og Dublin-avtalen er nå presset til yttergrensene, sier Anundsen til TV 2 ifølge NTB.

- Norge er opptatt å finne løsninger i fellesskap med EU i så stor grad som mulig. Det er viktig at vi tenker på kort sikt og lang sikt.

Forrige uke kom 790 asylsøkere til Norge, mange av disse via andre land. Anundsen mener at en slik registrering av flyktninger i det første landet de kommer til bør være obligatorisk. Sverige på sin side mener det bør være frivillig.

- I så fall vurderer vi det ulikt. Jeg mener utgangspunktet er at alle land har plikt til å registrere asylsøkere, sier Anundsen til NTB.

Kallmyr uttalte så sent som i går at det vil bli aktuelt for Norge å utforske hvilke muligheter man har for å innfør passkontroll på grenseovergangene for å begrense flyktningstrømmen. Han sa også at andre «tvangsmidler» måtte diskuteres.

- På EUs ministermøte mandag må det komme en bred diskusjon om hva vi rår over av tvangsmidler for å sørge for at flyktningene blir registrert i det første landet de kommer til, sa han.

Dagbladet følger saken

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!