AVVISER: Justisminister Anders Anundsen (Frp) avviser at han har forsøkt å kjøpe seg fri fra kritikk i Stortinget ved å gi politiske innrømmelser om asylbarn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AVVISER: Justisminister Anders Anundsen (Frp) avviser at han har forsøkt å kjøpe seg fri fra kritikk i Stortinget ved å gi politiske innrømmelser om asylbarn. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Anundsen avviser forsøk på å kjøpe seg fri

Justisminister Anders Anundsen (Frp) avviser at han har forsøkt å kjøpe seg fri fra kritikk i Stortinget ved å gi politiske innrømmelser om asylbarn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i den beskrivelsen som enkelte medier har forsøkt seg på, sier Anundsen til NTB.

På direkte spørsmål om han har tilbudt Venstre og KrF en avtale om lengeværende asylbarn mot å slippe kritikk eller mistillit, svarer han slik:

- Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i det bildet.

Justisministeren risikerer nye runder i kontroll- og konstitusjonskomiteen etter onsdagens oppslag i Dagsavisen, der flere kilder oppgir at Anundsen skal ha forsøkt å forhandle seg bort fra kritikk.

- Ikke tilstrekkelig Senterpartiets Per Olaf Lundteigen sendte onsdag et brev til Anundsen der han ber om en skriftlig redegjørelse fra statsråden om hva som er fakta i saken.

- Brevet blir besvart så fort det lar seg gjøre, sier Anundsen. Spørsmålet om hvordan han vil forholde seg til enda en kontrollhøring om asylbarn, vil han ikke kommentere.

Lundteigen sier til NTB at han forlanger atskillig mer utfyllende svar fra Anundsen enn det statsråden gir pressen.

- Redegjørelsen må være mer detaljert enn som så, sier Sp-veteranen.

Krever svar Også Arbeiderpartiet og SV krever at Anundsen går konkret til verks og besvarer påstandene i Dagsavisen.

- Jeg legger til grunn at det finnes en forklaring, men det er ekstremt alvorlige anklager, sa SVs Bård Vegar Solhjell til NTB onsdag.

Han mener Anundsen ikke kan bli sittende som statsråd dersom det viser seg at påstandene stemmer. Arbeiderpartiets Jette Christensen beskriver oppslaget som «svært foruroligende».

- Stortingets kontrollfunksjon er ingen politisk valuta, sier hun.

Venstre-leder Trine Skei Grande har ennå ikke kommentert saken. KrFs Knut Arild Hareide sier følgende til Dagens Næringsliv:

- Jeg vil gjerne understreke at jeg ikke har diskutert et slikt forslag med Anundsen direkte. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere opplysningene.

(NTB)