INSTRUERER: Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
INSTRUERER: Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Anundsen ber UNE og UDI utsette enkelte tvangsreturer av barn

- En sikkerhetsventil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å sikre at lengeværende asylbarn får vurdert sakene sine etter den nye utlendingsforskriften, har Justisdepartementet instruert UNE og UDI om å utsette iverksetting av enkelte tvangsreturer.

- Vi legger med dette inn en sikkerhetsventil for å forsikre oss om at barn som kan bli omfattet av endringene i utlendingsforskriften, kan få prøvd saken sin etter de nye reglene, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Departementet opplyser at både Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) nå har fått instruks om å utsette iverksetting av enkelte saker hvor Politiets utlendingsenhet (PU) har tatt skritt for å gjennomføre tvangsretur.

4 1/2 år eller mer Departementet opplyser at instruksen gjelder barn som har oppholdt seg i Norge i fire og et halvt år eller mer, og som ikke har fått behandlet saken sin etter endringene i utlendingsforskriften fra desember i fjor.

Departementet sier de på denne måten vil forsikre seg om at ingen barn med lang oppholdstid blir sendt ut av landet før de har fått tilstrekkelig informasjon om sine muligheter til å få saken sin vurdert etter de siste forskriftsendringene.

Departementet understreker samtidig at dette ikke gir noen garantier for videre opphold, men bare at alle blir orientert om muligheten til å få prøvd saken etter den nye forskriften.

Når saken er behandlet på nytt etter nytt regelverk, skal det ikke gis utsatt iverksettelse etter denne instruksen, heter det videre.

Større arbeid Det er tidspunktet da barnets søknad om beskyttelse ble levert eller barnet ble født i Norge, som danner grunnlaget for beregningen av barnets oppholdstid i Norge.

Anundsens nye instruks er en del av et større arbeid rettet mot barn som har oppholdt seg i Norge i fire og et halvt år eller mer, og som enten oppholder seg her fortsatt, eller allerede er sendt ut.

(NTB)