FÅR KRITIKK: Anders Anundsen (Frp) får kritikk for å ha pekt på at det er politimester Jon Steven Hasseldal i Øst Politidistrikt selv som har ansvaret for bemanningskrisen som oppsto på Garddermoen.   Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Anders Anundsen (Frp) får kritikk for å ha pekt på at det er politimester Jon Steven Hasseldal i Øst Politidistrikt selv som har ansvaret for bemanningskrisen som oppsto på Garddermoen.   Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Får kritikk etter utskjelling av politimester:

- Anundsen bør si unnskyld

Justisminister Anders Anundsen (Frp) beskyldes for å fraskrive seg ansvar for passkøene på Gardermoen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da nødpasskontoret på Gardermoen ble stengt på grunn av mangel på folk forrige uke, sørget justisdepartementet og Politidirektoratet for 14 nye stillinger på Norges hovedflyplass.

Samtidig fyrte justisminister Anders Anundsen (Frp) løs mot politimester Jon Steven Hasseldal for at situasjonen oppsto.

- Det er ren ansvarsfraskrivelse. Alle politimestre vil gjerne har mer penger og bedre rammer, men det er politimesterens ansvar å prioritere i oppgaveporteføljen sin, og det går ikke an å peke på andre, sa Anundsen på Dagsrevyen i går.

- Ansvarsfraskrivelse

Jenny Klinge (Sp) i justiskomiteen har lite til overs for bemerkningen - og mener Anundsen prøver å sparke nedover i systemet.

- Det er en ansvarsfraskrivelse. En minister har det politiske ansvaret og det må han ta, sier Klinge til Dagbladet.

KRITISK: Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Jenny Klinge, mener det er feil av justisministeren å kritisere politimesteren i Øst politidistrikt for bemanningskrisen på Gardermoen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK: Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Jenny Klinge, mener det er feil av justisministeren å kritisere politimesteren i Øst politidistrikt for bemanningskrisen på Gardermoen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Som Dagbladet tidligere har omtalt, anslår Politiets Fellesforbund at flere hundre politistillinger holdes ledige i norske politidistrikter på grunn av dårlig økonomi - og en stor andel av kullet som gikk ut fra politihøgskolen i år, står uten jobb i etaten så langt.

Øst Politidistrikt har særlige utfordringer fordi de har ansvar for Gardermoen og Svinesund. I tillegg har etterforskningen av den såkalte Lime-saken tappet 13 millioner kroner fra politidistriktet, påpeker Klinge.

- Justisministeren har vært klar over at de har særdeles store utgifter de må få kompensert for for at det ikke skal gå utover annet politiarbeid i distriktet, men har valgt å ikke gjøre noe med det, sier hun.

I det bildet er det feil av Anundsen å kritisere politimesteren, mener Klinge, som tvert imot mener det er et sunnhetstegn at politidistriktet sier fra.

- I dette tilfellet har politidistriktet prioritert helt riktig. Vi kan ikke ha en justisminister som stimulerer politimestrene til å legge bort store og viktige saker som Lime-saken, sier hun.

- Bør Anundsen si unnskyld?

- Ja, det synes jeg, men det tror jeg sitter langt inne for ham å gjøre, sier hun.

Hadia Tajik (Ap), leder i justiskomiteen på Stortinget, synes også det er underlig at Anundsen kritiserer politimesteren.

- Det er en underlig form for ledelse. Å både kritisere politimesteren, samtidig som han på alle måter innrømmer at politimesteren hadde rett da han varslet om at de ikke har nok ressurser og stillinger til å håndtere situasjonen, sier Tajik til NRK, som først omtalte kritikken mot Anundsen.

Ansvarsfraskrivelse

Politikerne er ikke de eneste som reagerer.

I politikretser er justisministerens kritikk også blitt lagt merke til.

UHØRT: Politiets Fellesforbunds leder Sigve Bolstad er kritisk til at Anundsen dytter ansvaret på politimesteren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UHØRT: Politiets Fellesforbunds leder Sigve Bolstad er kritisk til at Anundsen dytter ansvaret på politimesteren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det er uhørt, sier leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund til Dagbladet.

Han sier Steven Hasseldal har fagforeningens fulle støtte, og påpeker at den trange budsjettsituasjonen er en utfordring i alle politidistrikter, ikke bare i Øst.

- Endelig er det noen som står fram og sier direkte hvilke konsekvenser de trange budjettene får. Det ønsker jeg å gi ros til Hasseldal for, og så håper jeg at ikke noen lar seg skremme fra å gjøre det samme, sier Bolstad.

Samtidig har han forståelse av at Anundsen er frustrert over at politiet har problemer. Siden de kom i regjering, har politiet nemlig blitt styrket med store summer og midler til 1000 flere politistillinger.

- Utfordringa er bare at han holder på med tidenes reform og at vi har et enormt etterslep. Bare IKT-satsinga i politiet spiser hele budsjettøkninga som norsk politi har fått de siste årene, og det sier litt om hvilke behov som er, sier Bolstad.

- Bør Anundsen si unnskyld?

- En beklagelse hadde vært på sin plass, sier Bolstad.

Må vise fram takhøyde

Leder Sverre Bromander i Politijuristene organiserer ni av tolv politimestre i Norge, og sier han har forståelse for Anundsens poeng - selv om han synes det er viktig at justisministeren viser at det er lov å si fra om ting i politiet.

- Jeg synes det er veldig viktig at justisministeren ikke opptrer på en sånn måte at politimestrene ikke tør å si fra om hvordan ståa er, og forventer at statsråden går foran for å vise at det er takhøyde for å si fra i politiet. Det tror jeg det er veldig viktig for demokratiet i Norge at de får lov til å gjøre. Samtidig har jeg en viss forståelse for justisministeren ønsker at man ikke alltid skal peke på ham og be om mer ressurser når det butter imot, for det er ikke gitt at politidistriktene bruker pengene sine på riktig måte, sier Bromander.

Tidligere på kvelden mandag var justisminister Anders Anundsen (Frp) på reise, og hadde ikke mulighet til å kommentere kritikken.

Sent mandag kveld opplyser han imidlertid til Dagbladet at han har invitert seg selv til Gardermoen for å få innblikk i utfordringene onsdag denne uka.

- Jeg er ikke overrasket over at opposisjonen er uenig med meg som statsråd. Det ville vært oppsiktsvekkende om de ikke var det. Problemet er løst på kort sikt og vi skal ha dialog om løsningen på lenger sikt. Derfor ser jeg frem til å møte politimesteren og lokal ledelse ved politistasjonen til onsdag, skriver justis- og beredskapsministeren i en epost til Dagbladet.