Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Anundsen bruker nå ord som forebygging, inkludering og involvering. Velkommen etter

Nye toner fra justisministeren om ekstrem islamisme, mener Bård Vegar Solhjell (SV).

FORNØYD: Bård Vegar Solhjell mener vi når hører nye toner fra justisminister Anders Anundsen når han snakker om at skolen, barnevernet, kommunale fritidsklubber, familie, naboer og venner må engasjeres slik at vi kan få stoppet radikaliseringen. - Vi må bry oss om hverandre, sier Anundsen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORNØYD: Bård Vegar Solhjell mener vi når hører nye toner fra justisminister Anders Anundsen når han snakker om at skolen, barnevernet, kommunale fritidsklubber, familie, naboer og venner må engasjeres slik at vi kan få stoppet radikaliseringen. - Vi må bry oss om hverandre, sier Anundsen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justisminster Anders Anundsen forteller i dag at han i morgen samler flere departementer for å iverksette en omfattende tiltaksplan, for å få stoppet det Politiets sikkerhetstjeneste omtaler som ekstrem islamisme og en økende radikalisering i Norge.

Til Dagbladet sier Anundsen at ekstrem islamisme og radikalisering er viktig å prioritere, men at det ikke er nok med PST (Politiets sikkerhetstjeneste).

- Skolen, barnevernet, kommunale fritidsklubber, familie, naboer og venner må engasjeres slik at vi kan få stoppet radikaliseringen. Vi må bry oss om hverandre, sier Anundsen.

Dette er nye og uvanlige toner fra Anundsen og Fremskrittspartiet, mener SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

- Mitt budskap her er vel egentlig: velkommen etter. Anundsen og statsministeren bruker nå ord som forebygging, inkludering og involvering - som er noe SV har snakket om i lang tid, sier Solhjell.

- Enormt gap Solhjell mener det er et enormt gap mellom Anundsens uttalelser om radikalisering i dag, og hva Christian Tybring-Gjedde og andre Frp-ere tidligere har uttalt om snikislamisering.

- Noen Frp-velgere vil nok lure på hvor det ble av alt snakket om islamisering, og være litt misfornøyd med dette. Men hvis dette Anundsen snakker om gjennomføres, så er vi i SV i alle fall veldig fornøyd.

De nye tonene fra Anundsen viser også hvor bred støtte denne tankegangen har blant folket, mener Solhjell.

- Jeg tror Anundsen nå opplever å ha masse flinke embetsfolk og andre rundt seg som kan fortelle hva som faktisk fungerer. Idet den kunnskapen kommer inn legges retorikken om.

- Jeg opplever dette som en videreføring av den gode politikken vi har startet.

- Jeg forstår at Solhjell er frustrert over hva SV ikke klarte å gjennomføre på dette området da de satt i regjering. Den nye regjeringen er i ferd med å utarbeide ny politikk og konkrete tiltak på dette området. Noe av dette vil vi si mer om etter tirsdagens møte, svarer justis- og beredskapsminister Anundsen.
- Vanskelig arbeid Lørdag skrev Dagbladet om de 30 mest ekstreme islamistene i Norge - 29 menn og en kvinne - som følges tett av norske og utenlandske sikkerhetstjenester. Å hindre at ungdom radikaliseres er langt fra noen lett jobb, understreker Solhjell.

-  Dette er et veldig vanskelig arbeid. Nesten alle mennesker som vokser opp i Norge, vil vokse opp og støtte demokratiet vårt. Det er bare ytterst få som ikke gjør det, og det å vite hvem disse er og å finne dem er en veldig vanskelig oppgave, sier han.

- Det er viktigere å hindre at de blir mange, enn å lete etter dem i etterkant.

Han oppfordrer justisministeren og den nye regjeringa til å ta i bruk minoritetsmiljøene i arbeidet mot radikalisering.

- Vi må imidlertid ikke glemme at politisk vold i nyere tid i Norge har vært utøvd av høyreekstremister. Radikalisering på høyresida kan være minst like farlig for samfunnet, sier Solhjell.

- KUNNSKAP INN: - Jeg tror den nye justisministeren nå opplever å ha masse flinke embetsfolk og andre rundt seg som kan fortelle hva som faktisk fungerer. Idet den kunnskapen kommer inn legges retorikken om, sier Bård Vegar Solhjell. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
- KUNNSKAP INN: - Jeg tror den nye justisministeren nå opplever å ha masse flinke embetsfolk og andre rundt seg som kan fortelle hva som faktisk fungerer. Idet den kunnskapen kommer inn legges retorikken om, sier Bård Vegar Solhjell. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer