Anundsen: «En håndfull personer» Politidirektoratet: Ingen andre enn Krekar Justisdepartementet: Eventuelt hemmelig

Forvirring om justisministerens «generelle» instruks.

FORKLARINGSPROBLEM: Justisminister Anders Anundsen uttalte i forrige uke at instruksen til politiet om tvangsplassering og meldeplikt knyttet ikke-utvisbare personer med utvisningsvedtak handlet om flere personer. Politiet og utlendingsmyndighetene vet bare om Mulla Krekar. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl
FORKLARINGSPROBLEM: Justisminister Anders Anundsen uttalte i forrige uke at instruksen til politiet om tvangsplassering og meldeplikt knyttet ikke-utvisbare personer med utvisningsvedtak handlet om flere personer. Politiet og utlendingsmyndighetene vet bare om Mulla Krekar. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er nå svært vanskelig å få klarhet i om det per i dag finnes noen andre personer i Norge enn mulla Krekar som rammes av det som skal være en generell instruks fra justisministeren, sendt politiet like før Mulla Krekar slippes ut av fengsel.

Instruksen som raskt utløste et vedtak om å tvangssende islamisten til Hemne kommune i Sør-Trøndelag, vakte til live den hittil ubrukte «Lex Krekar» fra 2009. Det er Utlendingslovens paragraf om håndtering av personer som ikke kan utvises fra landet til tross for utvisningsvedtak (se faktaboks).

Flere av Norges mest framtredende jurister har uttalt seg svært kritisk om gyldigheten av vedtaket.

- En håndfull personer Overfor NTB uttalte Anundsen 14. januar at han antok at instruksen ville gjelde en håndfull personer i tillegg til Krekar.

- Dette er personer som i utgangspunktet ikke skal være her, men som vi ikke kan sende ut av landet, sa Anundsen for ni dager siden.

Men ut fra etatenes uttalelser så langt, kjenner verken Politidirektoratet (POD) eller Utlendingsdirektoratet i dag til andre i Norge i samme situasjon som mullaen. Det opplyste også Eirik Thomassen i Politidirektoratets (POD) grense- og utlendingsseksjon overfor NTB i dag.

- Politidirektoratet er ikke kjent med at instruksen vil gjelde for flere enn Krekar, sa Thomassen.

Sent i ettermiddag bekrefter POD overfor Dagbladet at dette står ved lag.

- Politiet arbeider for tiden med én sak/person som er omfattet av den aktuelle instruksen som vi fikk fra Justis- og beredskapsdepartementet forrige uke, men som vi tidligere har sagt vil denne instruksen kunne omfatte flere personer i tiden fremover. Vedkommende selve instruksens innhold viser vi til departementet, skriver Thomassen i en epost via kommunikasjonsstaben i Politidirektoratet.

Forsøket på tvangsplassering av Krekar er det første vedtaket av sitt slag i Norge. UDI bekrefter i ettermiddag at etaten ennå bare er bedt om å bistå politiet med én mottaksplass - Krekars sak.

Flere ledere i Politi-Norge skal i forrige uka ha stusset på justisminsterens uttalelse om at instruksen skulle dreie seg om andre enn Krekar, siden ingen andre slike tilfeller var meldt inn til etatene. Dagbladet er kjent med at enkelte personer som i dag oppholder seg i utlandet kan vise seg å bli aktuelle «kandidater» for instruksen om de skulle komme tilbake til Norge, men her skal det ikke være gjort noen vedtak. 

Håndfull men eventuelt hemmelig På spørsmål fra Dagbladet svarer Justisdepartementet slik i en epost:

«Vedrørende hvorfor statsråden anslo at en «håndfull» personer er aktuelle for meldeplikt og pålagt oppholdssted: Statsråden kan ikke være mer konkret enn dette fordi slike eventuelle saker vil være graderte».

Kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange vil ikke kommentere noe antall, gi eksempler eller svare på hvorfor Anundsen nå tar forbehold om «eventuelle saker». Departementet vil heller ikke kommentere om Dagbladets tolkning av «en håndfull personer» til å være «flere enn én person», er riktig, og viser altså til at slike saker er graderte. 

- Men Politidirektoratet har i dag uttalt at de ikke er kjent med andre personer enn Krekar som omfattes av instruksen?

- Det må stå for deres regning. Det kan nesten ikke statsråden kommentere, sier Skjøld-Lorange.

Han gjør det klart at det ikke er aktuelt for justisministeren å utdype uttalelsen fra forrige uke.

MULLA TIL BESVÆR: På søndag er Mulla Krekar etter alt å dømme en fri mann, men det er uklart hvor lenge han får oppholde seg der han selv vil. Foto: Bjørn Langsem
MULLA TIL BESVÆR: På søndag er Mulla Krekar etter alt å dømme en fri mann, men det er uklart hvor lenge han får oppholde seg der han selv vil. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Justisdepartementet vil heller ikke kommentere hvilken etat Anundsen har fått sine opplysninger om antall personer fra. Samtidig avviser departementet at instruksen var rettet mot Krekar.

- Poenget er at det er en generell instruks. Ingen instruks kan rette seg mot én person, sier Skjøld-Lorange.

- Justisdepartementet må vel kunne svare på hvorvidt departementet var klar over at instruksen bare kom til å ramme én bestemt person, om det er tilfellet?

- Statsråden kan ikke bekrefte at det er mer enn én, men han har brukt uttrykket «en håndfull». Han kan ikke være mer presis enn det.

- Er det på det rene eller ikke at det er snakk om flere personer?

- Departementet kan ikke svare på det, sier Skjøld-Lorange.

På forespørsel om det finnes noen måte Dagbladet kan få nærmere klarhet i om instruksen er aktuell for mer enn én person per i dag, opplyser kommunikasjonsrådgiveren at svaret vil bli det samme uansett hvem i departementet man spør, og viser til formuleringen i eposten.

- Vanntett instruks Krekars advokat, Brynjar Meling, gjorde det tidlig klart at politiets vedtak blir klagd inn for retten. Saken havner ikke på Oslo tingretts bord før i neste uka og Krekar vil ikke bli sendt til Kyrksæterøra i mellomtida. Dermed kan islamisten i utgangspunktet dra dit han vil når han løslates på søndag. 

Anders Anundsen (Frp) understreker overfor NTB at han er hundre prosent sikker på at instruksen som gjør det mulig for politiet å tvangsbosette personer som Krekar, er folkerettslig og juridisk vanntett.

Justisministeren avviser kategorisk påstandene fra det han kaller «noen jurister» — som i realiteten er flere av landet landets fremste professorer i juss — om at instruksen er i strid med rettstatsprinsipper, Grunnloven og menneskerettighetene.

Justisdepartementets egne jurister står ikke noe tilbake for ekspertene når det gjelder å vurdere den omstridte instruksen, mener han.

- Vi mener den holder vann, og så får domstolen fatte den endelige beslutningen, sier Anundsen til NTB i dag.

«Lex Krekar»

Utlendingslovens § 105:
 
En utlending kan pålegges meldeplikt eller bestemt oppholdssted når
(...)
d) det eneste grunnlag for opphold i riket er vernet mot utsendelse etter § 73. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer