ENDRER INSTRUKSEN: Justisminister Anders Anundsen gjør en mindre endring i våpeninstruksen til politiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ENDRER INSTRUKSEN: Justisminister Anders Anundsen gjør en mindre endring i våpeninstruksen til politiet. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Anundsen endrer instruksen om bevæpning av politiet

Etter vådeskuddepisode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justisminister Anders Anundsen (Frp) endrer nå rutinene for rapportering i forbindelse med den midlertidige bevæpningen av politiet. Det melder VG.

Endringen består i at Politidirektoratet og politimestrene nå blir pålagt å rapportere om uhell i forbindelse med bevæpningen, i motsetning til tidligere.

Flere uhell Anundsen endrer rutinene etter flere uhell med vådeskudd.

Politiets tjenestemenn har i dag til enhver tid ei patron i kammeret - dvs. at våpenet alltid er klart til bruk og kan avfyres uten at man må ta ladegrep.

Foranledningen til regelendringen er en episode i Kristiansand i april. En politimann pekte pistolen mot et speil, og våpenet gikk av. Kula gikk igjennom to vegger før den stanset.

Spesialenheten for politisaker bekrefter overfor VG at politimannen fikk 10 000 kroner i bot, men at han nå er tilbake i tjeneste, med våpen.

Presset av Ap Arbeiderpartiets nestleder og leder for justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik, har presset Anundsen på om han ble orientert om Kristiansand-episoden eller ei. Det samme har VG; til nå har ikke avisa fått et klart svar.

Til sammen tre episoder med vådeskudd er kjent etter at instruksen om midlertidig bevæpning ble innført: Hendelsen i Kristiansand; skuddet som gikk av i forrige måned da en mann hoppet over skranken på politihuset i Stavanger og avfyrte en tjenestemanns pistol i hylsteret; og en hendelse på Lillstrøm politistasjon i juni.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram