BA OM REDUKSJON: Justisminister Anders Anundsen har bedt politiet om å redusere tallet henlagte saker med navngitt mistenkt. I stedet har det motsatte skjedd. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BA OM REDUKSJON: Justisminister Anders Anundsen har bedt politiet om å redusere tallet henlagte saker med navngitt mistenkt. I stedet har det motsatte skjedd. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Anundsen har bedt om det motsatte, men politiet henla flere saker i fjor med navngitt mistenkt

Fjoråret ble et toppår for disse sakene, viser tall fra Politidirektoratet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet henla et større antall saker med en navngitt mistenkt i fjor, til tross for at justisminister Anders Anundsen (Frp) flere ganger ba politiet om å redusere tallet, skriver Bergens Tidene.

Antall henleggelser i saker med en navngitt mistenkt har økt fra 1,2 prosent av sakene i 2010 til å utgjøre 1,9 prosent i 2014. I saker der politiet ikke har en navngitt mistenkt har antall henleggelser økt tilsvarende, ifølge avisa.

I fjor ble hver 30. anmeldte forbrytelse henlagt på grunn av manglende ressurser, noe som er en fordobling fra 2010. Til sammen ble det henlagt 4.591 saker i fjor.

Justisminister Anders Anundsen ba i fjor politiet og påtalemyndigheten om å ikke henlegge så mange saker der politiet hadde en navngitt mistenkt.

 HENLA:  Antall henleggelser i saker med en navngitt mistenkt har økt fra 1,2 prosen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HENLA: Antall henleggelser i saker med en navngitt mistenkt har økt fra 1,2 prosen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det rokker ved folks rettsoppfatning når de får inntrykk av at slike saker prioriteres bort, skrev Anundsen i et brev til politiet og Riksadvokaten i januar i fjor.

Statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (Frp), henviser til Riksadvokaten, som er ansvarlig for påtalemyndigheten, for kommentar. Han understreker imidlertid at de ønsker en nedgang.

- Vi forventer en utvikling i motsatt retning, gitt de føringene som er vedtatt i nærpolitireformen, sier Brein-Karlsen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram