Anundsen holder døra på gløtt for masse-overvåking

Ikke avvisende til PSTs ønske om å overvåke nordmenns nettbruk for å styrke den nasjonale sikkerheten.

 VURDERER:  Justisminister Anders Anundsen forteller at han nå vurderer PST-sjefens utspill om hva slags regler for personalopplysninger PST skal ha i framtiden.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
VURDERER: Justisminister Anders Anundsen forteller at han nå vurderer PST-sjefens utspill om hva slags regler for personalopplysninger PST skal ha i framtiden. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST-sjef Benedicte Bjørnland ønsker å gi sikkerhetstjenesten lov til å kartlegge alle nordmenns aktivitet på internett ved å bruke såkalt stordatateknologi.

- Det er viktig at PST har de nødvendige verktøy for å ivareta sitt samfunnsoppdrag. Det er viktig i slike vurderinger at vi tar inn over oss et nytt og forhøyet trusselnivå mot Norge, sier Anundsen til Klassekampen.

Han sier regjeringen akkurat nå jobber med å vurdere hva slags regler for PSTs behandling av personopplysninger vi skal ha i framtiden, samt tilgangen til metoder og eventuelle regler for lagring av stordata.

PST-sjefens utspill i Klassekampen fredag, som hun la fram under Nordisk juristmøte i Oslo senere samme dag, ble slett ikke tatt imot med åpne armer på Stortinget. Venstre og SV sier blankt nei, mens Arbeiderpartiet er skeptisk. Politikere fra hele det politiske landskapet hadde tidlig fredag skutt ned forslaget.

- Det vi ser, er enda mer overvåking av uskyldige. Det sier vi nei til, sier Anundsens partikollega, Frp-nestleder Per Sandberg.

Også Datatilsynet er skeptisk til å la PST samle og analysere all nett-trafikk.

(NTB)