Anundsen nekter for instruering av intervjuobjektene

Statsråden intervjuet egne ansatte da han laget reklamefilm for Justisdepartementet og regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Filmen «Trygghet i hverdagen», som ble offentliggjort i går, har vakt betydelig oppmerksomhet.
 
Justisminister Anders Anundsen (Frp) intervjuer en rekke av sine egne ansatte og underordnede om framskrittene innen kriminalomsorgen, politiet og justissektoren.

Flere fagforeningstopper har slaktet video-stuntet og mener Anundsens intervjuer med egne ansatte ikke er i nærheten av sannheten om situasjonen i de ulike sektorene.

- Ingen manus - Videoen har vært et samtaleprosjekt, uten manus. Så har alle kunnet si det de synes er viktig å si, sier Anundsen til Dagbladet.

- Du stiller ganske konkrete spørsmål og får spesifikke svar om statistikk og mer som man ofte må sette seg inn i på forhånd. Har ingen forberedt seg til samtalene?

- Samtaleemnene har vært tematisert i forkant, sier Anundsen.

- Hva betyr tematisert?  

- Det betyr at når jeg sier at vi gjerne vil vise fram beredskapstroppen, så har vi vist fram beredskapstroppen, som dere ser på filmen.

- Så det har ikke vært noe manus der folk er informert om presise spørsmål?  

- Nei, nei.  

- Og ingen brief av folk om hva de skal svare?  

- Nei. Altså det vet jeg ikke, det er ikke jeg som har gjort dette i praksis. Det har vært en helt åpen dialog om disse tingene, men det er ikke noe manus eller noen forhåndsbestemte opplegg i forhold til hva som skal svares på spørsmål. Selvfølgelig, da ville jo ikke filmen hatt den informasjonsverdien den har, sier Anundsen.

- Det er også viktig å ikke tro at denne filmen dreier seg om journalistikk. For det har ingenting med journalistikk å gjøre. Det er en informasjonsvideo.

- Hvem har hatt ansvar for dialogen med de som er intervjuet av deg.  

- Jeg har ansvar for alt som skjer. Jeg kan ikke navngi hvem som har hatt dialogen med de ulike deltakerne.

Ingen kritikk Flere steder i reklamefilmen for Justisdepartementet er Anundsens ansatte tydelig fornøyde med bevilgninger og tiltak han har gjennomført. Ofte på spørsmål fra Anundsen selv.

- Det er er ganske få negative svar og ingen kritikk av regjeringens arbeid. Tror du at noen som blir intervjuet på tv av sjefen sin, svarer helt ærlig når sjefen spør om de synes han har gjort en god jobb?

- Jeg er helt sikker på at alle de som vi har snakka med ville svart nøyaktig det samme hvis du hadde stilt spørsmålene.

- Sa noen på noe tidspunkt noe kritisk om regjeringens arbeid?  

- Dette her har jo vært for å vise fram de tingene som er en forbedring. Og der er det ikke så veldig mye negativt å si. For vi vil vise at vi faktisk har gjort ting bedre. Det betyr ikke at alle problemer er løst.  

- Så ingen hadde noe kritisk og negativt å si. 

- Det betyr akkurat det jeg nå sa. Poenget var å vise fram forbedringer og hva regjeringen har gjort for å trygge din og min hverdag.

- Alle de vi har stilt spørsmål ville ha svart det samme om du hadde stilt de samme spørsmålene, sier Anders Anundsen.

«Justisministeren ba Oslo politidistrikt om å bidra til en film som skulle omhandle bl.a. beredskapsarbeidet til regjeringen. Filmen skulle legges ut på regjeringen.no. Vi ble også bedt om å bidra med resultater i arbeidet mot kriminalitet for øvrig. Budskapene som blir gitt i filmen er ikke noe nytt og er kjente fakta. Utover bidraget fra politimester Sjøvold og leder for beredskapstroppen om disse temaene - har ikke Oslo politidistrikt hatt noen befatning med filmen,» skriver pressesjef ved Oslo politidistrikt, Unni T. Grøndal, i en e-post til Dagbladet.