Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anundsen og Lien ut. Amundsen og Søviknes inn

Frp-statsrådsbytter på gang: Frp-statsrådene Anders Anundsen og Tord Lien skal ut - og Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes skal inn.

SKIFTES UT: Anders Anundsen er ferdig som justisminister, ifølge NTB.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SKIFTES UT: Anders Anundsen er ferdig som justisminister, ifølge NTB. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-statsrådene Anders Anundsen og Tord Lien er på vei ut av regjeringen. Erstattere blir Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes, melder NTB i kveld.

Endringene skal etter planen bli offentliggjort i forbindelse med statsråd førstkommende tirsdag, melder DN.

Anundsen ut, Amundsen inn

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen blir erstattet av Per-Willy Amundsen, som i dag er statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Amundsen var i flere år innvandringspolitisk talsperson i Frp. Nå blir han statsråd i Justis- og beredskapsdepartementet, sammen med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

- Jeg hørte nyheten i P4 og har sendt en gratulasjonsmelding til Amundsen, så jeg regner jo med at det stemmer, sier Christian Tybring-Gjedde, Frps mann i Utenriks- og forsvarskomiteen, til Dagbladet.

- Ingen kommentar

Dagbladet har ikke lykkes i å få kommentar fra Amundsen eller Terje Søviknes i kveld.

- Vi kommenterer ikke spekulasjoner rundt eventuelle statsrådavganger eller gir noen vurdering av hvilke forventninger vi måtte ha eller eventuelt ikke måtte ha til eventuelt nye påtroppende statsråder, sier Jan-Christian Kolstø, pressesjef i Venstres stortingsgruppe, til Dagbladet.

Comeback-Terje

Olje- og energiminister Tord Lien har i likhet med Anundsen vært statsråd i hele Solberg-regjeringens levetid. Han skal erstattes av mangeårig Os-ordfører Terje Søviknes (47), som dermed får sitt definitive comeback i rikspolitikken.

Både Anundsen og Lien skal etter det NTB forstår selv ha uttrykt ønske om å tre tilbake. Hvor vidt det også ligger an til endringer i regjeringslaget til Høyre den nærmeste tiden, er ikke kjent.

Søviknes er inne i sin femte periode som ordfører i Os kommune etter et brakvalg i 2015. Søviknes ønsker ikke å kommentere dette for verken NTB eller DN.

– Jeg kommenterer aldri slike spekulasjoner, sier Terje Søviknes til DN.

Søviknes er fra Os og har vært fast medlem i Frps sentralstyre siden 2013. Det var første gang tilbake i rikspolitikken siden 2001, da han trakk seg fra alle verv etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16 år gammel jente etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

Klima- og innvandringsskeptiker

Frps Per-Willy Amundsen tar over posten som justis- og beredskapsminister etter Anders Anundsen, etter det NTB erfarer.

Troms-mannen har markert seg som skeptiker i både klima- og innvandringsdebatten. Siden 2013 har han vært statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, hvor han ifølge Dagbladets kilder har gjort en veldig god jobb.

Saken oppdateres

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!