Anundsen om å lage skrytefilmen: - Det er David Attenborough-inspirert

Pressen fikk se 3,5 time råopptak av Anundsens skrytefilm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble pressen invitert for å se råopptakene til skrytefilmen «Trygghet i hverdagen». Filmen ble produsert av justisminister Anders Anundsen, politisk rådgiver André Kolve og kommunikasjonsavdelingen i departementet, med kamerafolk fra Departementenes sikkerhets og serviceorganisasjon (DSS) i sommer.

Råopptakene består av over hundre filmsnutter og varer i omlag 3,5 timer. Den ferdige filmen ble 32 minutter lang.

- Det er vel egentlig litt David Attenborough-inspirert. Så jeg er kommet fram fra bak stolper og så videre, sier justisministeren til personer i følget sitt, mens de går rundt på Politiets utlendingsinternat ved Trandum i et av opptakene.

På Trandum sitter utlendinger som skal tvangsutsendes fra Norge så raskt som mulig. Det store flertallet er der ufrivillig.

Attenborough er en berømt og prisbelønt britisk naturfilmskaper. Mens den adlede briten har blitt berømt på å vise fram sjeldne sommerfugler og eksotiske frosker i Amazonas, viser Anundsen fram regjeringens politikk og fanger på Trandum.

Åpnet gransking Datatilsynet åpnet gransking etter at Dagbladet avdekket at videoen identifiserte personer inne på Politiets utlendingsinternat Trandum, uten deres godkjennelse.

De DSS fikk sladdet videoen på sin egen side var den allerede sett av rundt 40 000 personer der, i tillegg til visninger på en rekke nettaviser, Youtube og blogger.

Anundsen håper at filmen skal nå ut til ungdom.

- De som vil kan se filmen. Den presenterer deler av politikken. Slik at det er enkelt for ungdom og andre, utdyper justisministeren i et klippene.

Sterke reaksjoner Resultatet, publisert i slutten av august på regjeringen.no, ble slaktet fra en rekke hold.

Fagforeningene og tidligere justisminister Dørum var blant de mange som reagerte på at Anundsen intervjuet sine egne embedsmenn i politiet og kriminalomsorgen med en rekke ledende spørsmål av statsråden selv.

- Nei, faen Råopptakene viser hvordan Anundsen gjentatte ganger presentere regjeringens politikk og resultater på justisfeltet. 

Ofte var Anundsen synlig misfornøyd med egne replikker. Mange scener er derfor tatt opp en rekke ganger.

- Den skal avløse den straffeloven som... Nei, faen, sier Anundsen høyt, før han banker hånda hardt i et eksemplar av Norges lover som ligger i rettslokalet.

Justisministeren var i rettslokalet for å fortelle om regjeringens mål med å innføre den nye straffeloven.

- Vi prøver noe nytt Arbeidet med å spille inn skrytefilmen tok tre måneder og kostet 50 000 kroner pluss lønnsutgifter til statsråden, politisk rådgiver, to ansatte i kommunikasjonsavdelingen og andre involverte.

LAGDE SKRYTEVIDEO: Justisminister Anders Anundsen (Frp) har måttet svare flere ganger for skrytevideoen «Trygghet i hverdagen», som Justis- og beredskapsdepartementet la ut på regjeringens hjemmeside 24 august. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LAGDE SKRYTEVIDEO: Justisminister Anders Anundsen (Frp) har måttet svare flere ganger for skrytevideoen «Trygghet i hverdagen», som Justis- og beredskapsdepartementet la ut på regjeringens hjemmeside 24 august. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Opptakene ble gjort i Oslo-området i begynnelsen av juli i år.

- Det er helt nytt. Vi får se om det funker eller ikke, sier Anundsen til en representant for Oslo-politiets beredskapstropp under et av opptakene.

Sladdet egne ansatte - ikke barn En rekke mediehus, deriblant Dagbladet, ba tidlig om innsyn i råfilmen for opptakene. Justisdepartementet nekter å gi fra seg opptakene, men inviterte til filmvisning i dag.

Det var ansatte i DSS som gjorde filmingen for Anundsen. I råopptakene Justisdepartementet viste i dag, var de statlige ansatte i DSS som gjorde filmingen sladdet når de dukket opp på skjermen. Forbipasserende i bakgrunnen, deriblant mange barn og voksne på vei inn på Politihuset i Oslo var lett gjenkjennelige.

Opptakene viser ikke at noen av de forbipasserende blir kontaktet og spurt om de samtykker til å være en del av Anundsens skrytefilm.

Datatilsynet gransker Datatilsynet åpnet gransking av Justisdepartementet, fordi den første versjonen av videoen som ble sluppet på regjeringen.no identifiserte flere personer som befant seg inne på Politiets utlendingsinternat på Trandum utenfor Oslo. Trandum er siste stopp før handelsutsending fra Norge, det store flertall er det mot sin vilje, som fanger.

Datatilsynet har ansvar for å følge opp brudd på loven om behandling av personopplysninger.

- Man må ha et rettslig grunnlag for å publisere bilder av folk slik, og det forutsetter et samtykke fra de involverte, sa leder av Datatilsynet Bjørn Erik Thon til Dagbladet.

Granskingen er ikke avsluttet.

Råklippene viser kamerafolkene fra DSS filmet overvåkingsmonitorene som viste folk inne på internatet. DSS har sladdet de aktuelle opptakene også i pressevisningen. I flere av opptakene ser det ut til at det er filmet fanger ved internatet, uten at det framgår at samtykke ble innhentet fra dem. Dette kunne ikke bekreftes eller avvises av Justisdepartementets utsendte under visningen.

- Lovbrudd
Medierettsadvokat Jon Wessel Ass mener arbeidet bak og publiseringen av skrytefilmen bryter flere lover.

- Identifiseringen innebærer en overtredelse av personopplysningsloven § 39. Ettersom «utleveringen» her har skjedd gjennom offentliggjøring av opptakene fra Justisdepartementets side, innebærer selve publiseringen fra statens side også en overtredelse av retten til eget personbilde, som er vernet etter åndsverkloven § 45c, Grunnloven § 102 og EMK artikkel 8, sa Aas til Dagbladet.

Anundsen: -  Dagbladet intervjuet Anundsen om filmen dagen etter at den bla lagt ut på nett.

LAGDE SKRYTEVIDEO: Politisk rådgiver for Anders Anundsen, André Kolve.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LAGDE SKRYTEVIDEO: Politisk rådgiver for Anders Anundsen, André Kolve. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Hvem hadde ideen opprinnelig?

- Vi jobber jo sånn i departementet at vi diskuterer ulike måter å gjøre ting på. Du kan ikke få et navn av meg. Dette er sånn som skjer i samtaler om hvordan vi skal få ut informasjon på, sa Anundsen.

- Jeg har selvfølgelig vært med i diskusjonen rundt dette. Helt fra start, sa Anundsen.

Intervjuobjektene i Anundsens film er høytstående embetsmenn innenfor norsk politi og kriminalomsorg.

- Hvem valgte intervjuobjektene?  

- Det kan jeg rett og slett ikke svare på. Jeg har ikke jobbet med produksjonen av filmen utover det du ser. Og vi har diskutert retning og vinklingen i forkant, men jeg har ikke vært med i det praktiske og utformingen. Det er jeg som uansett er ansvarlig for alt som skjer i mitt departement. Det får holde.

- Alt som skjer i mitt departement er mitt ansvar. Det er mange som har vært involvert i denne prosessens, sa Anundsen.

FORBILDE:: Sir David Attenborough er Anundsens selverlærte forbilde, skal vi man tro råklippene av justisministerens film, som pressen fikk se i dag. Foto: Scanpix
FORBILDE:: Sir David Attenborough er Anundsens selverlærte forbilde, skal vi man tro råklippene av justisministerens film, som pressen fikk se i dag. Foto: Scanpix Vis mer
IDENTIFISERT: Flere personer ved Politiets utlendinginternat på Trandum var gjenkjennelige i Justisdepartementets første versjon av filmen, så ble publisert på regjeringen.no. Dagbladets sladding. Skjermdump: Filmen.
IDENTIFISERT: Flere personer ved Politiets utlendinginternat på Trandum var gjenkjennelige i Justisdepartementets første versjon av filmen, så ble publisert på regjeringen.no. Dagbladets sladding. Skjermdump: Filmen. Vis mer