Anundsen om asylprotest: - Mottaket er ikke noe feriested

- Jeg må innrømme at jeg blir litt frustrert, sier justisministeren.

KRITISK: Justisminister Anders Anundsen innrømmer at han blir frustrert av asylsøkernes protest i Sarpsborg. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
KRITISK: Justisminister Anders Anundsen innrømmer at han blir frustrert av asylsøkernes protest i Sarpsborg. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går gikk mellom 50-60 asylsøkere fra Kolstad transittmottak i Sarpsborg i protesttog mot det de mener er uholdbare forhold. Det har fått justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) til å reagere

 - Vi gjør så godt vi kan i en ekstraordinær situasjon for å sikre husly og mat for folk som forteller at de flykter fra krig og forfølgelse, av det blir det demonstrasjoner fra de som får hjelp...., skrev han på sin Facebook-side i går kveld.

Overfor Dagbladet utdyper han hva han mente med meldingen: 

- Jeg mente det som står der, og synes det er en frustrerende reaksjon når vi som samfunn virkelig legger oss i selene for å håndtere en ekstraordinær hendelse, sier han.  

Asylsøkerne hevder blant annet at de får for lite mat. Mottaket serverer dem tre måltider hver dag. Dessuten reagerer de på at mottaket - som ligger omtrent fem kilometer utenfor sentrum - ikke har internett eller transporttilbud inn til byen. De har også reagert på det de mener er for dårlig renhold. 

- Ikke noe feriested Anundsen har liten forståelse fra kritikken: 

- Jeg må innrømme at jeg blir litt frustrert. Dette er ikke noe feriested. Det er et tilbud vi oppretter for folk som er i nød, og for folk som er i nød bør det være godt nok, sier Anundsen til Dagbladet. 

- Frustrasjonen er kanskje et uttrykk for at de allerede er i en vanskelig situasjon? 

- Det å være på flukt kan i seg selv være en vanskelig situasjon. Det de i alle fall har her er mat og husly. Å da klage på at internettilgangen ikke er bra nok synes jeg er veldig spesielt, sier han. 

Han har heller ikke sympati med klagene over at de bare får tre måltider om dagen.

- Jeg spiser ikke mer enn tre måltider om dagen jeg heller. Jeg reagerer ikke på det, jeg trodde det var vanlig, men man må så klart sørge for at folk ikke får for lite mat, sier Anundsen.

Han mener asylsøkerne også kan ta i et tak selv, dersom de reagerer på at søppel flyter. Da kan de istedet hjelpe mottaksledelsen med å holde det fint der, mener justisministeren.

Kaller tog hån Han er ikke den eneste som har reagert på protesttoget i Sarpsborg. Tidligere i dag fikk han støtte fra innvandringspolitisk talsmann i Frp, Mazyar Keshvari: 

Han mener asylsøkerne håner de mange millionene av menneskene som er på flukt i verden og bør komme seg ut av landet.

- I denne situasjonen velger altså noen av de aller heldigste, som er blitt innkvartert i Norge med mat, drikke, klær og tak over hodet på skattebetalernes regning, å protestere på maten og internetthastigheten på mottaket, sier Keshvari til NTB.

Han viser til at mange her til lands jobber på spreng for å gi asylsøkerne mat og husly.

Solberg maner til tålmodighet - Enhver som ikke er fornøyd med de svært sjenerøse tilbudene som gis i Norge, bør umiddelbart komme seg ut av landet. Nok er nok, og det er overhodet ikke noe som helst rom for slike utakknemlige lykkejegere vi nå er vitne til i Østfold, fortsetter Keshvari.

Også statsminister Erna Solberg (H) har uttalt seg om protestaksjonen i dag: 

- Vi må regne med at det blir litt frustrasjon, men det er ikke grunn til det her. De må være litt tålmodige med et land som forsøker å hjelpe, sier Solberg til Aftenposten.