STOR KØ: Flere ganger i sommer var det store køer på Gardermoens passkontroll. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
STOR KØ: Flere ganger i sommer var det store køer på Gardermoens passkontroll. Foto: Arne V. Hoem / DagbladetVis mer

Passbråk:

Anundsen om de akutte problemene i passkontrollen: - Politimesterens ansvar for å håndtere det

Orienterte pressen om bemanningsprobleme ved passkontrollen på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På fredag og lørdag skjedde det igjen: køen for å komme gjennom passkontrollen på Gardermoen, var på flere timer.

Lange køer gjennom store deler av sommeren, førte til en nasjonal debatt om passkontrollen på Gardermoen.

Lav bemanning var årsaken.

I dag møtte justisminister Anders Anundsen (Frp) og politimesteren i Øst politidistrikt, Jon Steven Hasseldal, pressen på Gardermoen klokka 17.00.

- Om den akutte situasjonen er vi enige om at det er politimesterens ansvar for å håndtere den, sa Anders Anundsen om møte mellom han, politimesteren og en rekke andre aktører.

MØTTE MINISTEREN: Politimester i Øst politidistrikt Jon Steven Hasseldal møtte i dag justisminister Anders Anundsen (Frp) for å snakke om problemene omkring passkontrollen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
MØTTE MINISTEREN: Politimester i Øst politidistrikt Jon Steven Hasseldal møtte i dag justisminister Anders Anundsen (Frp) for å snakke om problemene omkring passkontrollen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Han beskrev møtet som «konstruktivt og bra».

- Det er bra og hyggelig at statsråden kommer hit og tar seg tid til å høre om utfordringene både på kort og lang sikt. Vi er enige om hvem som har ansvaret for det kortsiktige, og det er undertegnede. Det er gjort tiltak for å bøte på den problematikken vi står overfor, sier politimester Jon Steven Hasseldal.

Kritiserte politimester

I helga lanserte justisminister Anders Anundsen (Frp) en mulig løsning: Passkontrollen skulle få 14 nye stillingen. Men samtidig som Anundsen lanserte en mulig løsning på problemet, rettet han kraftig kritikk mot politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt.

På Dagsrevyen insinuerte justisministeren at de lange køene i passkontrollen ikke skyldtes pengemangel i distriktet, men at politimesteren hadde brukt pengene feil.

Det fikk flere til å reagere.

Om det hadde Anundsen forholdsvis lite å si.

- Den uenigheten jeg leser om i ulike nettaviser, er nok betydelige mindre enn den som er her nå, sier Anundsen, og siktet til møtet mellom han og Hasseldal.

Han benyttet imidlertid anledningen til å poengtere at det ikke var Justisdepartementet som hadde «gitt» passkontrollen flere stillinger.

- Det er politiet som selv har omdisponert stillinger for å håndtere det påtrykket som er her. Departementet sitter ikke på en pott med nye stillinger, sier Anundsen.

Uoversiktlig situasjon

Tidligere i dag ble også situasjonen mer uoversiktlig.

Audun Martinsen, hovedvernombudet ved passkontrollen ved Gardermoen, sa at han vil stenge hele passkontrollen midlertidig fordi han mener arbeidssituasjonen nå er farlig for kontrollørene.

MØTTE PRESSEN: Etter møtet mellom Anundsen og politimester Hasseldal, møtte de pressen for å gi siste nytt om situasjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MØTTE PRESSEN: Etter møtet mellom Anundsen og politimester Hasseldal, møtte de pressen for å gi siste nytt om situasjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Et lokalt anliggende, slår Anundsen fast.

- Det er vanskelig for meg å svare på, men jeg synes ikke man kan karakterisere det som en trussel. Det er det stedlige politiets ansvar for å ikke havne i en situasjon hvor stenging blir aktuelt.

Der hvor justisministeren og hans departement kan bidra, er med den langsiktige planleggingen av hvordan passkontrollen på Gardermoen - en flyplass som har hatt enorm vekst de siste årene - i framtiden skal foregå. Og ikke minst finansieres.

- Vi har varslet at vi skal gå gjennom tildelingene for politidistriktene, for å håndtere situasjonen på lenger sikt, sier Anundsen.