Anundsen om svensk grensekontroll: - Det er svært positivt

Kan få positiv effekt for Norge, mener Anundsen.

SVÆRT POSITIVT: Anders Anundsen mener grensekontrollen i Sverige kan få positiv effekt for Norge. 
Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET
SVÆRT POSITIVT: Anders Anundsen mener grensekontrollen i Sverige kan få positiv effekt for Norge. Foto. NINA HANSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en pressekonferanse i kveld opplyste Sverige innenriksminister, Anders Ygeman, at Sverige vil innføre en midlertidig grensekontroll.

Kontrollen vil skje på Øresundbroen og i ferjeleiene i Skåne og iverksettes fra og med torsdag klokka 12. Dette tiltaket stiller den norske justisministeren seg svært positivt til.

- Det er svært positivt at Sverige innfører sporadisk grensekontroll, skriver justisminister Anders Anundsen i en uttalelse til Dagbladet.

- Positiv effekt for Norge - Vi innførte skjerpet grensekontroll, såkalt territorialkontroll, i Norge for mange uker siden og det har virket positivt, sier han.

Ygeman opplyste på pressekonferansen i kveld at Sverige innfører en midlertidig grensekontroll for å få kontroll på asylstrømmen til Sverige. Kontrollen vil også lempe på den ekstreme arbeidsmengden til det svenske Migrationsverket, sa Ygeman.

- At Sverige nå innfører en viss skjerping av deres grensekontroll, kan også ha positiv effekt på asyltilstrømningen til Norge. Det fordi personer som kommer til Sverige da enten vil måtte søke asyl i Sverige, eller bli stanset og snudd ved grensen. Det er da sannsynlig at færre får bruke Sverige som transittland til Norge, skriver Anundsen.

- Vi har et ansvar I Sverige har nå politiet vurdert situasjonen som en fare for den allmenne orden og sikkerhet. Grensekontrollen skal i første omgang gjelde i 10 dager, men ifølge Expressen kan den vare opp til 6 måneder.

- Samtidig sier dette noe om de store utfordringene Schengen-samarbeidet står overfor. Manglende yttergrensekontroll fører til mer kontroll på de indre grensene. I dagens situasjon mener jeg slik indre grensekontroll kan være viktig også for å understreke det ansvar alle Schengen-land har for å registrere og stanse personer som ikke har lovlig opphold i Schengen, skriver Anundsen.

- Vurderer kontroll fortløpende Mikael Hvinlund i Migrationsverket opplyste under pressekonferansen at slik situasjonen er nå, klarer ikke de å løse sitt samfunnsoppdrag.

INNFØRER GRENSEKONTROLL: På en pressekonferanse i kveld opplyste den svenske innenriksministeren, Anders Ygeman, at Sverige innfører en midlertidig grensekontroll.
Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB Scanpix
INNFØRER GRENSEKONTROLL: På en pressekonferanse i kveld opplyste den svenske innenriksministeren, Anders Ygeman, at Sverige innfører en midlertidig grensekontroll. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB Scanpix Vis mer

- Vi unngår med grensekontroll at personer uten grunnlag kommer til landet. Det gir oss muligheten til å prioritere de som trenger asyl mest, for. eks de enslige mindreårige, sier Hvinlund.

- Vi skal verne om asylretten og se til at de som kommer hit, får tak over hodet. I dag løser vi ikke oppdraget, sier Hvinlund.

- Vi vurderer fortløpende om vi bør trappe opp vår grensekontroll som følge av dette, skriver Anundsen.

Danskene innfører ikke kontroll Den danske regjeringen ser ingen grunn til å svare på Sveriges beslutning om å innføre grensekontroll, sier statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), ifølge NTB.

- Vi følger dette tett. Vi har en beredskap i Danmark, så vi kan skru opp grensekontrollen, og det kan skje raskt. Spørsmålet er om det er klokt, sier han til DR.

 Selv om den danske statsministeren ikke vil innføre en strengere kontroll på grensen, så gjentar han sitt løfte gitt tidligere onsdag om at asyl- og utlendingsreglene skal bli strengere.

- Mens vi forsøker å finne internasjonale løsninger, er vi nødt til å innføre noen nasjonale tiltak, sier Lars Løkke Rasmussen.

ØRESUNDBROEN: Sverige innfører kontroll på Øresundbroen.
ØRESUNDBROEN: Sverige innfører kontroll på Øresundbroen. Vis mer

Opposisjonen i Dansk Folkeparti, er uenige.

Partiets formann Kristian Thulesen Dahl sier at Danmark må innføre samme tiltak ved grensene omgående, skriver NTB.

- Sverige innfører grensekontroll. Da faller dominobrikkene. EU og Schengen har spilt fallitt, sier han i en epost til Ritzau.

UENIG MED REGJERINGEN: Partiets formann Kristian Thulesen Dahl sier at Danmark må innføre samme tiltak ved grensene omgående, skriver NTB. Foto: NTB Scanpix
UENIG MED REGJERINGEN: Partiets formann Kristian Thulesen Dahl sier at Danmark må innføre samme tiltak ved grensene omgående, skriver NTB. Foto: NTB Scanpix Vis mer