Anundsen på politilandsmøte: - Beklager at det toget har gått

Bare kandidater med master fikk søke politimesterjobbene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justisminister Anders Anundsen (Frp) talte i dag til Politiets Fellesforbunds landsmøte på Alnabru.

Da kom han med en beklagelse for at søkere med politiutdanning i praksis ble utelukket fra å søke på stillingene som politimestere i de nye distriktene. Da Politidirektoratet utlyste de ti gjenstående stillingene, var søkekriteriene laget slik at en master, fortrinnsvis i juss eller rettsvitenskap, var satt som et absolutt krav, noe Politiets Fellesforbund (PF) har reagert kraftig på.

Dagbladet kunne i går avsløre navnene på de ti nye politimesterne. Alle kan vise til en master, de aller fleste har juridikum.

- Jeg har registrert en liten misnøye fra PF angående utlysningsteksten. Men jeg synes dere har vært flinke til å holde dere i skinnet, sa Anundsen, og understreket at han var ironisk.

Han sa videre at de «kanskje burde vært mer bevisst da utlysningstekstene gikk gjennom kverna».

- Formålet var ikke å snevre inn hvem som kunne være politimestere. Det betyr ikke at folk som har lang praktisk og lederkompetanse og som kan gjøre en jobb skal ekskluders.  Vi kunne ha lagt inn en bisetning om at erfaring og praktisk kompetanse kan kompensert for de formelle kravene, sa Anundsen, og sa videre at «løpet nå er kjørt», men også at politimestere ikke sitter evig.

- Jeg beklager at det toget har gått for de ti nyutnevnelsene. Men vi skal ha dette med oss videre, sa Anundsen, og sa at de har lyttet til kritikken og kalte det en «seier for Sigve Bolstad (PF-leder)» at det skal tas slike hensyn i framtidige utlysninger.

Arne Johannessen, daværende PF-leder fikk for 15 år siden gjennomslag for at også dyktige tjenestemenn som ikke hadde studert juss, kunne bli politimestere.