Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Anundsen sa det hadde vært «utstrakt kontakt» med Irak i Krekar-saken. De har hatt to møter

Og justisminister Anders Anundsen (Frp) har tilsynelatende ikke deltatt i Krekar-dialogen med irakiske myndigheter.

SLAKTER KREKAR-JOBBING: Sp-representant Geir Pollestad (t.h.) er langt fra imponert over jobben justisminister Anders Anundsen har gjort for å få i stand en returavtale for utviste mulla Krekar. Foto: Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet / Vidar Ruud / NTB scanpix / Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SLAKTER KREKAR-JOBBING: Sp-representant Geir Pollestad (t.h.) er langt fra imponert over jobben justisminister Anders Anundsen har gjort for å få i stand en returavtale for utviste mulla Krekar. Foto: Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet / Vidar Ruud / NTB scanpix / Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senterpartiets Geir Pollestad feller en nådeløs dom over regjeringspartiet Frp's håndtering av Krekar-saken.

- Jeg mener at Anundsen og Frp i sin kommunikasjon utad har beveget seg helt i yttergrensen av sannheten. Mitt inntrykk er at de knapt har løftet en finger i Krekar-saken før den eksploderte i media og ble et problem for Frp, sier Pollestad til Dagbladet.

Han reagerte på hvordan justisministeren beskrev arbeidet regjeringen har gjort for å få til en returavtale for den utviste mullaen. Derfor sendte Sp-representanten et skriftlig spørsmål til Anundsen via Stortinget, der han viste til en uttalelsen fra Frp-statsråden om at det «har vært utstrakt kontakt mellom norske og irakiske myndigheter for å få til en avtale om retur av Krekar (...)».

Pollestad ba Anundsen redegjøre for all kontakt med irakiske myndigheter. Denne uka kom svaret: «Utstrakt kontakt» er et lunsjmøte på statssekretærnivå i slutten av 2013, og en Brende-tur til Irak i august 2014.

I opposisjon hadde Frp en krystallklar Krekar-politikk: Kurderen skulle ut av Norge eller settes i forvaring.

LES OGSÅ: Sandberg: Jeg tåler at regjeringen bruker 2015. Men det er maks

- Lunsjmøte og Irak-tur Tross regjeringsmakt siden september 2013, har det ikke lyktes Frp å holde de mange løftene.

Og i svaret Anundsens sendte Stortinget denne uka, redegjør han for Krekar-innsatsen: Mot slutten av 2013 hadde statssekretær Himanshu Gulati (Frp) et lunsjmøte med den irakiske ambassadøren i Norge der Krekar var et tema. I tillegg tok utenriksminister Børge Brende (H) opp saken med irakiske myndigheter i Bagdad i august 2014, og med de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Irak samme måned.

Videre heter det i Anundsens svar til Stortinget at: «Utenriksdepartementet (UD) [har] tatt opp Krekar-saken i alle møter der det har vært mulig de siste åra. UD har tatt opp saken både via ambassaden i Amman og på politisk nivå.»

- Slik jeg oppfatter det, har det vært to møter. Et møte med statssekretæren, et lunsjmøte til og med, og turen Brende hadde til Irak der han møtte irakiske myndigheter og deretter de kurdiske selvstyremyndighetene.

- Jeg har selv vært statssekretær. Det sendes et signal når man velger å ha et møte på statssekretær-nivå. I de fleste land, dersom møtet er viktig nok, så sender man den øverste politiske ledelsen, sier Pollestad.

- Ikke spor av Anundsen Pollestad er klar på at kontakten justisministeren oppgir å ha hatt med irakiske myndigheter, står i skarp kontrast til det inntrykket Frp har forsøkt å skape utad.

- Nå har de sittet i regjering i godt over et år, og forsøkt å skape et inntrykk av at de har jobbet beinhardt med denne saken. Og så kommer dette fram. Frp i regjering later som de har vært mye mer aktive enn de faktisk har vært.

I sitt spørsmål til Anundsen, ber Sp-representanten om en kronologisk oppsatt oversikt over kontakten med irakiske myndigheter, som skal inkludere telefoner, brev og møter.

Svaret inneholder imidlertid ingen oversikt over telefon- eller brevkontakt. Pollestad sier han forventer at justisministeren har svart Stortinget utfyllende, og at han hadde gjort oppmerksom om forbehold dersom det var informasjon som ikke kan offentliggjøres.

Han legger også merke til at det ikke er spor av Anundsen i arbeidet med å få i orden en Krekar-retur.

- Han har vært totalt fraværende i denne saken, og jeg tror det er fordi han har prioritert andre ting. Det kan det for så vidt være gode grunner for, men med Frp's historikk i denne saken, så er det overraskende at de har hatt en såpass passiv politikk.

- Det handler om Frp 58 år gamle Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, er utvist fra Norge. Men han er ureturnerbar så lenge irakiske myndigheter ikke kan garantere at den terrorassosierte mullaen holdes unna galgen eller torturkammeret dersom han dukker opp i Irak.

25. januar slipper Krekar fri etter å ha sonet to og ti måneder i fengsel for trusler. Høyre/Frp-regjeringens tiltak mot mannen som anses som en trussel mot rikets sikkerhet, er å  forvise ham fra leiligheten på Grønland til et asylmottak i Sør-Trøndelag med meldeplikt til lokalt politi.

Det er et samlet storting som ønsker Krekar utvist fra landet. Pollestad levner den sittende regjeringen liten ære i arbeidet som er gjort for å få til nettopp det.

- Når Siv Jensen, partileder og finansminister, står fast på at hun vil bryte menneskerettighetene i denne saken, så er det tegn på at saken er fullstendig ute av kontroll. Det handler ikke om Krekar-saken, det handler om Frp's behov for å late som om de utviser handlerkraft.

Han mener statsminister Erna Solberg (H) burde tatt tak.

- Det jeg mener regjeringen burde gjort, og det er statsministeren ansvar, er å si: Denne saken er vanskelig, og ikke noe lettere for oss enn den forrige regjeringen, og nå må de jobbes på en skikkelig og anstendig måte. Hun burde gjort det klart at de løftene Frp ga som opposisjonsparti må settes på kontoen for løfter det ikke er mulig å holde, sier Pollestad.

Justisminister Anders Anundsen var fredag kveld ikke tilgjengelig for kommentar. Via kommunikasjonsavdelingen sender statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) følgende sitat på e-post:

- Regjeringen har arbeidet langs ulike spor, blant annet er endringer i ulike lover vurdert. Vi har hatt kontakt med irakiske myndigheter på ulike nivåer, og vi har utarbeidet instruks om bestemt oppholdssted og meldeplikt. I tillegg er det en del forhold som vi ikke har anledning til å kommentere ytterligere.