- Anundsen sier videoen skulle være opplysende og faktabasert, men det er ikke i nærheten av sannheten

Foreningsleder Farukh Qureshi i Oslo fengsel mener Anundsen-filmen er pinlig og respektløs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder Farukh Qureshi i Oslo fengselsfunksjonærers forening har sett filmen «Trygghet i hverdagen» der justis- og beredskapsminister Anders Anundsen viser fram det han mener er sine suksesser så langt som minister. Qureshi sier han selv ble vitne til innspillingen av delen som omhandler Oslo fengsel.

Blant tiltakene Anundsen trekker fram i videoen er en ny avdeling i Oslo fengsel avdeling A.

- Det er et enorm behov for lukkede fengselsplasser i Norge. Regjeringen er opptatt av å bygge nye fengselslokasjoner i eksisterende lokaler. Her på Oslo fengsel fant vi en fritidsavdeling som kunne gjøres om til 20 nye lukka plasser. Det skjedde veldig fort, sier Anundsen i videoen foran Oslo fengsel.

Assisterende leder Tom Engebretsen i Oslo fengsel blir intervjuet av Anundsen og kan bekrefte at den nye avdelingen har blitt veldig bra. Statsbygg får seinere ordet og forteller at de heiv seg rundt og gjorde jobben i rekordfart.

Qureshi jobber selv som fengselsbetjent og operativ vaktleder i fengselets avdeling A. Han er ikke like enig.

- Anundsen sier innledningsvis i videoen at den skulle være opplysende og faktabasert, men det er ikke i nærheten av sannheten, sier Qureshi til Dagbladet.

- Provoserende På Twitter har han omtalt videoen som pinlig og respektløs.

- Det er provoserende at han i det hele tatt tør å skryte av en ny avdeling når kriminalomsorgen har så mange utfordringer med driftsmidler, bemanningssituasjon, manglende faglig innhold og trusler om vold i hverdagen, sier han.

Han mener til og med den nye fengselsavdelingen Anundsen fikk bygget har skapt ytterligere problemer og utfordringer for dem som jobber i fengselet.

- Det han har fått til har skapt problemer for oss bemanningsmessig. Vi trenger mer driftsmidler for at denne avdelingen skal fungere slik Anundsen ønsker, sier Qureshi.

- Folk er flaue og gremmes Qureshi mener en god kriminalomsorg ikke kan måles på antallet lukkede fengselsplasser.

- Det blir for dumt å si at de 20 plassene er et stort framskritt for Kriminalomsorgen og for samfunnet. Det vi trenger er faglærte ansatte som kan gi de innsatte en innholdsrik soning som gjør dem klare for ei framtid utenfor murene. Det er god kriminalomsorg, mener Qureshi.

Han sier videoen åpenbart er den store snakkisen på jobben i dag.

- Synd - Det var det første som ble snakket om i dag. Den gjengse oppfattelsen slik jeg forstår det er at folk er flaue og gremmes, sier Qureshi.

Justisminister Anders Anundsen sier han synes det høres rart ut at den nye avdelingen går ut over bamnningssituasjonen i fengselet.

- Dette er plasser for de vanskeligste innsatte og de har toalett og vask slik at de ansatte slipper å låse dem ut for at de skal gå på toalettet. Dette er en vesentlig forbedring av kapasitet og arbeidsvilkår, sier Anundsen til Dagbladet.

Han synes det er synd at Qureshi er provosert.

- Det vi har levert er nye fengselsplasser og veldikehold av fengslene, så vi jobber intens med å sikre at vi har en bedre kapasitet i kriminalomsorgen og for å styrke kriminalomsorgen, sier han.

- Det vil etter hvert virke positivt for de ansatte også, tror ministeren.

Han mener at de viser fram hva de faktisk har løst i løpet av to år i regjering ikke er det samme som at det ikke finnes problemer i disse sektorene

- Gladsak Da filmen ble publisert på regjeringen.no i går ettermiddag ble den av flere oppfattet som propaganda og politisk reklame. Dette avviser Anders Anundsen.

- Dette er ikke journalistisk arbeid, og jeg kan forstå at folk setter fokus på virkemiddelbruken. Men vi har vært tydelig på at det er informasjon og at vi bare ønsker å bistå med fakta, sa Anundsen til Dagbladet i går.

Han sa videre at det ikke politisk reklame, men en gladsak om arbeidet politiet utfører.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram