TØFF START: Justisminister Anders Anundsen tar mediaoppstyret om sine tidligere uttalelser og handlinger med humør. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TØFF START: Justisminister Anders Anundsen tar mediaoppstyret om sine tidligere uttalelser og handlinger med humør. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Anundsen svarer om avisbrenning, boikott og veiledende fartsgrenser

Justisministeren: «Det største ønske jeg haver haft er at kunne tale med tilbakevirkende kraft»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvordan oppsummerer du dine første dager som justisminister? Det var jo flere morsomme saker i media om tidligere uttalelser om veiledende fartsgrenser og boikott av aviser?

- Synes du det var morsomt? Spør Anders Anundsen lattermildt.

- Ja, var det ikke det?

- Jo, da. Det er jo sånn at man som opposisjonspolitiker er nødt til å spisse budskapet noen ganger. En kjent person skal i sin tid ha sagt noe sånt: «Det største ønske jeg haver haft er at kunne tale med tilbakevirkende kraft».
Det er nok mange statsråder som møter sine tidligere litt krasse uttalelser, som man selvfølgelig ville ha formulert annerledes. Det tok ikke så mange timene i denne stolen før det gikk opp for meg hvorfor statsråder formulerer seg litt vagere enn opposisjonspolitikere.

- Så nå kommer du til å opptre mer ullen i din nye rolle?

- Nei, jeg har jo vært relativt tydelig, men ryddig tidligere. Og det kommer jeg til å fortsette med. Det er viktig for en statsråd både å være tydelig og ryddig. Hovedforskjellen er at du i opposisjon kan si: «Dette er det bare å få på plass!», mens du i posisjon må sørge for å finne måten du skal få det på plass på. Det er da du virkelig merker at vi har et relativt gjennomregulert samfunn, og at det å forandre noe faktisk tar tid. Så må vi se om vi kan bidra til å forenkle de prosessene, redusere tidsbruken fra du har en konklusjon på hva som skal gjøres inntil resultatet foreligger.

- En av Frp's veteraner skal ha sagt at han har våknet hver morgen i 40 år med lyst til å kritisere regjeringen, og at han nå er i villrede om hva han skal gjøre. Blir det sånn for deg også?

- Det gjør nok det. Jeg har sittet på Stortinget i åtte år og ropt høyt. Nå er det plutselig noen som lytter. Plutselig får det du sier en umiddelbar konsekvens. Klart det er en omstilling.

- Må du bli mer forsiktig?

- Nei, forsiktig er vel ikke riktig å si. Men du får mer kunnskap som statsråd, som du vanskelig kan tilegne deg på utsida. Målet må jo være at du skal ha et tydelig og godt budskap, men du må ikke skape en forventning om at endringen kommer i overimorgen, for det gjør den ikke. Mange i Fremskrittspartiet, meg selv inkludert, har jo vært i posisjon i fylkes- og kommunepolitikken, så vi er jo ikke helt noviser i det å ha ansvar. Men det er jo noe annet å sitte med ansvar for et departement.

- Hvis vi heretter stoppes av politiet i fartskontroll etter å ha kjørt i 110 i 90-sonen, funker det å si at «sjefen din mener fartsgrenser er veiledende og nå er det tørt og fint»...?

- Jeg tror aldri du har hørt justisministeren si noe sånt. Og du får ikke denne justisministeren til å si det heller.

- Men du har uttalt det tidligere?

- «Det største ønske jeg haver haft er at kunne tale med tilbakevirkende kraft», gjentar Anundsen.

Og fortsetter:
- Hør her: Politiet er veldig flinke til å prioritere ressursene sine riktig. Og det å kjøre for fort er i mange situasjoner veldig farlig. Og det øker skadepotensialet voldsomt. Derfor er forslaget, som statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet var ute med i forrige uke, fornuftig, med tilpassede fartsgrenser etter føreforhold.

- Var du overrasket over alt oppstyret i media de første dagene dine på jobb der du ble koblet til tidligere uttalelser?

- Nei, det var jeg ikke. Men disse sakene tok jo bort fokuset fra det jeg egentlig ville holde på med. Jeg som andre politikere synes jo at media er flinke til å fokusere på små detaljer med liten eller ingen betydning. Det som ikke kom fram i denne «Tønsbergs Blad-brenningen», var jo at jeg svarte på en annen kommentar og at jeg la inn et stort smilefjes bak, det var skrevet med en veldig humoristisk undertone. Det kom jo ikke fram i de oppfølgende artiklene, men sånt må man bare venne seg til som statsråd.
Akkurat den saken tok jeg med et stort smil. Det framkom jo også at jeg skulle være forfulgt av Tønsbergs Blad. Min kritikk var vel egentlig den motsatte. Jeg har aldri vært forfulgt av Tønsbergs Blad.

- Nå skal du redegjøre om boikott og brenning etter skriftlig spørsmål fra lederen for justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik?

- Jeg registrerer at den tidligere kulturministeren er opptatt av de store tingene.   

- Har media andre morsomme saker i vente?

- Jeg håper det. For å være ærlig: Jeg har et veldig åpent forhold til media. Jeg har levd et helt vanlig normalt liv, som de fleste andre. uten tanke på at jeg skulle bli justis- og beredskapsminister. Men jeg håper vi kan fokusere på denne regjeringens politikk, for det er nok av store utfordringer å gripe fatt i. Det er hva jeg gjør som statsråd som er viktig for folk, sier justisminister Anders Anundsen.