AVVISER:  Justisminister Anders Anundsen avviser at han ikke tar likestilling på alvor. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
AVVISER: Justisminister Anders Anundsen avviser at han ikke tar likestilling på alvor. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Anundsen tar ikke likestilling alvorlig

Arbeiderpartiet anklager Anders Anundsen for ikke å være interessert i likestilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kari Henriksen (Ap) og medlem av Stortingets justiskomité er ikke imponert over justis- og beredskapsminister Anders Anundsen og arbeidet med likestilling i justissektoren.

- Arbeidet står til stryk. Antallet kvinner i lederjobber i justissektoren går ned. Det er bred politisk enighet — og et eget mål for departementet — at 40 prosent av lederne skal være kvinner. Jeg registrerer at justisministeren ikke klarer å oppnå de mål han selv leder ut fra, sier Kari Henriksen.

- Politisk tafatthet - Det er en skjev fordeling av kvinner og menn i justissektorens ledelse og at den har utviklet seg i negativ retning, etter at Anundsen ble minister, vitner om politisk tafatthet, sier Henriksen.

Hun viser til at det var flere kvinner i topplederjobber da dagens regjering kom til makten, enn det er i dag.

- I departementet er nå sju av ni ledere menn. I den politiske ledelsen er det bare menn. Da regjeringen utnevnte nye politimestere, var det bare fire kvinner som ble ansatt. I dag er fire av 12 politimestere kvinner.

- Ikke alvorlig Henriksen mener at for å lykkes med likestilling, må det politiske prioriteringer til. Det handler om å skape en likestillingskultur, og det har ikke Anundsen lykkes med.

- Anundsen tar ikke likestilling alvorlig, og det er bekymringsfullt, sier Kari Henriksen som  krever bred debatt i Stortinget om dette.

- En selvfølge - Likestilling i politiet skal være en selvfølge og enhver form for trakassering eller forskjellsbehandling på grunn av kjønn er helt uakseptabelt, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.

- Det er ikke et mål at kvinner og menn skal være like, men de skal ha like muligheter. Jeg opplever at politiet tar det på alvor. I 2014 var det et flertall av kvinner i ledende administrative stillinger i politiet. Om lag en tredjedel av ledere i juriststillinger var kvinner. Samtidig ser vi en gledelig økning av kvinner som søker politihøyskolen.

- Jeg er sikker på at det i seg selv er et av mange bidrag til å endre kulturen i politiet til det bedre. Slik jeg opplever politiet er det sterkt lederfokus på å gi kvinner og menn like muligheter, også ved rekruttering av ledere, men det er fortsatt lang vei å gå på enkelte områder. Særlig viktig er det å også sikre flere kvinnelige ledere i polititjenestemannsstillinger, sier Anundsen.