Anundsen vil la private utføre DNA-analyser

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) vil la private aktører utføre DNA-analyser i straffesaker, men forslaget møter motstand i Stortingets justiskomité.

Oslo 20140514. Justisminister Anders Anundsen sender utenlandske fanger til soning i hjemlandet.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Oslo 20140514. Justisminister Anders Anundsen sender utenlandske fanger til soning i hjemlandet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Anundsen hadde forrige uke møter med representanter fra blant annet riksadvokaten, Politidirektoratet, Kripos, Folkehelseinstituttet (FHI) og firmaet Gena som ønsker å foreta DNA-analyser. Under møtet staket Anundsen ut den nye politiske kursen som også er nedfelt i samarbeidserklæringen mellom Frp, Høyre, Venstre og KrF, skriver VG.

Den nye kursen innebærer at private firmaer skal kunne foreta DNA-analyser i saker som er knyttet til straffbare handlinger.

- Hvis sikkerhet og håndtering av materialet er like bra som det er på FHI i dag, har jeg ingen betenkeligheter med å slippe andre aktører til. Så vidt meg bekjent har vi allerede sendt DNA-prøver til England for analyser. Nå kan altså Gena og Universitetet i Tromsø gjøre det samme, forutsatt at de er akkreditert, sier Anundsen til avisen.

Lederen i Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap), mener håndtering av bevismateriale er en offentlig oppgave.

- Rettssikkerheten og kvalitet sikres best ved at DNA-analyser i straffesaker utføres i offentlig regi og uavhengig av forretningsinteresser, mener hun.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer