NYTT FORSLAG:  Justisminister Anders Anundsen sender i dag ut et nytt forslag om hurtigdomstol ut på høring.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NYTT FORSLAG: Justisminister Anders Anundsen sender i dag ut et nytt forslag om hurtigdomstol ut på høring. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Anundsen vil prøve ut hurtigdomstol i Oslo

Målet er at straffesaker skal etterforskes, påtales og pådømmes i løpet av tre dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sender fredag et forslag om å innføre en prøveordning med hurtigdomstol i Oslo tingrett ut på høring.

Målet er at straffesaker skal etterforskes, påtales og pådømmes i løpet av tre dager, skriver VG.

Ordningen vil omfatte enklere saker som ikke krever lang saksforberedelse, ikke alvorlige vold- og narkotikasaker.

Forslaget kommer opprinnelig fra sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo og har fått bred støtte både fra Domstoladministrasjonen og Advokatforeningen

- Vi har jobbet med dette en, tid og det har vist seg at det ikke var så enkelt som man opprinnelig trodde å få dette til. Men nå sender vi forslaget ut på bred høring, med en svarfrist på seks måneder, sier Anders Anundsen til VG.

Statsråden sier det vil bli nødvendig med noen lovendringer, som retten til fritt forsvarervalg og tilstrekkelig med tid til å forberede seg før rettsmøtet.

- Dette må Stortinget til sjuende og sist slutte seg til. Vårt mål er å fremme en stortingsproposisjon til høsten med sikte på å innføre hurtigsporet i løpet av neste år.

Ifølge Anundsen er hurtigdomstolen ment for saker med et enkelt bevisbilde.

- For eksempel at vedkommende er tatt på fersken eller tilstår forholdet, og at etterforskningen og partenes forberedelser til rettssaken kan la seg gjennomføre på denne tiden.

(NTB)