NY POLITIKK: Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NY POLITIKK: Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Anundsen vil sende «åpenbart grunnløse» asylsøkere i fengsel

I inntil 72 timer, ifølge et nytt forslag fra regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) foreslår at åpenbart grunnløse asylsøkere skal kunne fengsles i inntil tre døgn, melder NRK.

Dette er en del av asylavtalen, som samarbeidspartiene KrF, Venstre og regjeringa inngikk i februar.

- Politiets erfaringer viser at enkelte av søkerne i denne kategorien forlater mottaket og begår kriminelle handlinger. Det er da grunn til å anta at det er tale om personer som allerede i utgangspunktet har kriminelle hensikter med innreisen i Norge, heter det i avtalen.

Innen 48 timer UDI skal behandle «antatt grunnløse asylsøknader» innen 48 timer med sikte på rask uttransportering. I år er det  for eksempel 188 søkere fra Albania som har fått søknaden stemplet som «åpenbart grunnløs».

- Det er EU-land, og land som USA, Canada, Sør-Afrika, Brasil og Australia. Det gjelder  alle vestlige land, samt de fleste land på Balkan, og enkelte andre land i verden med en stabil situasjon, sier juridisk seniorrådgiver Andreas Furuseth i NOAS til Dagbladet.

«Avtalepartene forplikter seg til å støtte lovforslaget i Stortinget», skriver Venstre, KrF, Høyre og Frp i asylavtalen.

- Dette er viktig for å sikre gjennomføring av prosedyren og legge til rette for rask retur. Tiltaket vil gjøre det vanskeligere å misbruke asylinstituttet, ikke minst for det mindretallet som har intensjoner om kriminell virksomhet, skriver Anundsen i en pressemelding.

NOAS er kritisk Han sier «åpenbart grunnløse» asylsøkere er personer som kommer fra land som anses for å være generelt trygge. NOAS er imidlertid kritiske til at noen type asylsøknader kan gi grunn til umiddelbar fengsling.
- Det å fengsle noen er et særdeles inngripende tiltak, og et tiltak man må benytte med varsomhet. Det å fengsle noen, bare fordi de søker asyl i Norge, og ønsker en bedre framtid — selv om det ikke skulle være grunnlag for det — det mener vi er negativt, sier Furuseth til NRK.

Anundsen sier det kan bli aktuelt å bruke utlendingsinternatet på Trandum til å huse noen av de fengslede asylsøkerne. Ifølge høringsforslaget er det aktuelt med fengsling i inntil 72 timer.

- Spørsmålet er hva Anundsen ønsker å oppnå med dette. Det eksisterer allerede vide hjemler for å fengsle personer man tror vil stikke av, sier Furuseth og fortsetter:

- Forslagets budskap føler vi er å sende et signal til både personer i Norge og til personer som vurderer å søke asyl i Norge om at dette ikke er et attraktivt land å søke asyl i, sier Furuseth, som forteller at  NOAS stiller spørsmål ved om fengsling er veien å gå.

- Fengsling er et inngripende og kostnadskrevende tiltak, som må brukes med varsomhet, sier han.

- Det vi synes er frustrerende er at regjeringen stadig snakker om at man må bruke ressurser på dem som virkelig trenger beskyttelse, og unngå å bruke på dem som ikke trenger det. Det er et godt poeng. Problemet er at vi har ikke sett at regjeringen har gjort noe for å bedre situasjonen for dem som trenger beskyttelse. Vi har bare sett den andre siden som har gått på retur og fengsling, sier Furuseth.