Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Anundsen viser ingen handlekraft. Han tenker bare kortsiktige løsninger

Arbeiderpartiet slår tilbake mot fengsel-kritikken fra justisministeren.

SLÅR TILBAKE: Kari Henriksen, som er medlem i justiskomiteen for Arbeiderpartiet mener justisminister Anders Anundsens løsninger innen kriminalomsorgen er kortsiktige og at han viser lite handlekraft. Anundsen mener han har overtatt et fengselsvesen som nærmest har råtnet på rot. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet / Aps nettsider
SLÅR TILBAKE: Kari Henriksen, som er medlem i justiskomiteen for Arbeiderpartiet mener justisminister Anders Anundsens løsninger innen kriminalomsorgen er kortsiktige og at han viser lite handlekraft. Anundsen mener han har overtatt et fengselsvesen som nærmest har råtnet på rot. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet / Aps nettsider Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagbladet i dag sier justisminister Anders Anundsen at han har overtatt et fengselsvesen som nærmest har råtnet på rot.

- Vi har arvet problemene fra den forrige regjeringen. Det er et ekstremt press på fengslene. Belegget er på hele 98 prosent. Jeg trodde faktisk ikke at det var mulig at det sto så dårlig til, sier justisministeren.

Kari Henriksen, som er medlem i justiskomiteen for Arbeiderpartiet, mener Anundsen i denne artikkelen feilinformerer mot bedre vitende.

- Vi har siden 2006 økt bevilgningene til kriminalomsorgen med 1,8 milliarder kroner. Vi har etablert flere fengselsplasser, og økt straffenivået når det gjelder blant annet vold- og sex-forbrytelser, samt drap, sier Henriksen.

- Tenker kortsiktig - Anundsen mener de norske fengslene i årevis har vært offer for unnlatelsessynder. Tar han feil?

-  Ja. Vi gjorde mange riktige valg da vi satt i regjering. Vi fikk på plass totalt 750 nye fengselsplasser, og det er det som er forskjellen mellom oss og ham: om Anundsen er opptatt av å løse problemet må også han skaffe flere plasser. Denne løsningen har han parkert, sier Arbeiderparti-politikeren.

- På hvilken måte?

- Han velger kortsiktige løsninger. Han prioriterer dobbeltceller framfor å fortsette våre planer om å bygge nytt fengsel i Agder, som hadde gitt 300 nye plasser. Dette forslaget velger justisministeren nå å se bort ifra. Ha vil i stedet lage en ny plan, og dermed utsettes hele prosjektet.

- Ser ikke utfordringene Anundsen har i tillegg til dublerte celler foreslått å leie fengselsplasser i Sverige.

- Et nytt fengsel er det tredje på hans prioriteringsliste, i motsetning til oss som hadde dette øverst. Det viser ikke handlekraft fra hans side, men en justisminister som ikke evner å se de langsiktige utforingene, sier Henriksen, som tross det kraftige motangrepet sier at hun også er enig med Anundsen på ett punkt.

- Vi er enig med ham i at vi må tenke alternative løsninger. Celledeling mener vi imidlertid er en dårlig løsning. Vi frykter det blir en form for fengselsskole der unge fanger risikerer å måtte dele celler med durkdrevne utenlandske kriminelle som enten vil lære opp cellekameraten i kriminalitet, eller tvinge vedkommende til å begå forbrytelser, sier hun og fortsetter:

- Et av våre forslag var å satse mer på et bøteprogram, der folk som ikke kan betale bota si, ikke kommer i fengsel, men får samfunsstraff. Det ville frigjort tilsvarende det ministeren legger opp til ved dublering, mener Henriksen.

Hele Norges coronakart