Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap: - De usosiale kuttene videreføres

Mener regjeringen ikke har grunn til å slå seg på brystet for den sosiale profilen på årets statsbudsjett.

IKKE FORNØYD: Tidligere arbeidsminister Dag Terje Andersen (Ap) er kritisk til regjeringens budsjettforslag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE FORNØYD: Tidligere arbeidsminister Dag Terje Andersen (Ap) er kritisk til regjeringens budsjettforslag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Riktignok var kuttene mer åpenbare i fjor og reaksjonene fra støttepartiene KrF og Venstre mindre sterke i år, men forskjellene fortsetter å øke, sier Dag Terje Andersen, arbeidspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

- De usosiale kuttene fra fjorårets budsjett videreføres, samt at de rike får mer skattelette. Samtidig er det noen som får kutt også i år, selv om budsjettet er rekordstort, sier Andersen.

Fire innvendinger Den tidligere arbeidsministeren har flere kritiske innvendinger mot budsjettgrepene til statsråd Robert Eriksson:

• Eriksson foretar en ytterligere skjerping på den allerede eksisterende plikten til å ta det arbeidet den ledige blir budt, her kuttes 236 mill. kr.

• Eriksson strammer inn for folk som har kort tid på opptjening av pensjon, noe som i størst grad rammer innvandrere med for få år i folketrygden. Ordningen ble innført i sin tid for å unngå at mennesker havnet på kommunenes sosialhjelpsbudsjett. Her kuttes det slik at helårseffekten er 92,1mill. kr.

• Regjeringen styrker ikke permitteringsregelverket, noe både arbeidsgivere og arbeidstakerne er enige om å styrke. Det skuffer oss, fordi det ville hjulpet bedriftene i en overgangsperiode. Det er dokumentert at permitteringsregelverket virker og det er viktig å styrke det i nedgangstider.

• Eriksson frykter innlåsingseffekten, men regjeringens egne tall viser at 80 prosent kommer tilbake til jobben de hadde etter permittering, noen går til andre jobber, noen går til utdanning, mens bare et mindre antall ikke kommer tilbake til jobb. Bedriftene vil ha egne fast ansatte, viktig på flere måter, investert i dem, færre arbeidsulykker fordi de kan jobben og bedre produktivitet.

Står sammen Dag Terje Andersen mener det også er gode ting å finne i det blå budsjettet.

- De har i hvert fall delvis imøtekommet vårt forslag på bedriftsintern opplæring, som de avviste før sommeren. Når vi står på sammen med arbeidsgiverne og arbeidstakerne, så hender det noen ganger at Robert Eriksson lar seg presse på ting han tidligere har avvist, sier Andersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!