Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap: - Den eneste kvota Frp bryr seg om er taxfree-kvota

- Lavmål av Arbeiderpartiet, svarer Frp. Heftig likestillingskrangel på Stortinget da opposisjonen kuppet showet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  I dag vedtas Norges nye likestillingspolitikk i forbindelse med Stortingets behandling av regjeringens likestillingsmelding. 

Meldinga følges av en uvanlig lang liste tilleggsforslag fra opposisjonen på Stortinget, som gis flertall uten regjeringspartienes samtykke. Stortinget vedtar altså, som Dagbladet avslørte i går, ny likestillingspolitikk mot Høyre og Frps vilje. Til sammen støtter de to regjeringspartiene bare ett av de nesten 70 forslagene fra opposisjonen. 

Anette Trettebergstuen (Ap) er smått forferdet over passive regjeringsparti. 

- Etter i dag må jeg konkludere med at den eneste kvoten Frp er opptatt av å bevare er taxfree-kvoten, sier hun.

- Billige poenger Like før har Høyre og Frp vendt tommelen ned for alle forslag om kvotering av kvinner i lederposisjoner i staten, som får Trettebergstuen til å reagere.

- Det var mange retoriske grep. Jeg får bare registrere at Trettebergstuen må ty til billige poenger i denne debatten, kommenterer Solveig Horne til Dagbladet.

Trettebergstuen sier hun mener Horne også burde ta kritikken fra likestillingseksperter til etterretning. 

- Til tross for at alt som kan krype og gå av likestillingsforskere, Unio, LO, YS og Spekter mener regjeringens likestillingsmelding alene er så svak at den står til stryk, så fortsetter regjeringen å hevde at meldingen er god. Det er synd at Høyre og Frp ikke støtter våre forslag, det beviser bare at regjeringen ikke er villig til å ta politiske virkemidler i bruk for å styrke likestillinga i Norge, fortsetter Ap-politikeren.

- Lavmål Blant annet vil Stortinget, uten Høyre og Frp på laget, be regjeringen «gjøre systematisk rekruttering av kvinnelige mellomledere til en del av det statlige personalarbeidet» og jobbe for «at 40 prosent av lederne på de øverste nivåene i staten skal være kvinner». 

Frps saksordfører, Laila Marie Reiertsen, kaller utspillet fra Trettebergstuen «lavmål» når hun sier taxfree-kvota er eneste kvote Frp setter pris på. 

- Jeg synes det er lavmål. Såpass respekt har jeg for denne debatten og hvor viktig den er, at jeg vil ikke falle ned på Trettebergstuens nivå, sier hun. 

- Det er mange gode forslag her, mange positive forslag, men de går inn i den politikken vi allerede har satt igang. Og så ser jeg at partiene er opptatt av å komme fram med sin politikk. Jeg er ikke stressa, vår likestillingspolitikk er på full fart framover, fortsetter Reiertsen. 

- Feminist-light Reiertsen avviser at Stortinget i dag har avkledd Frps likestillingspolitikk som bakstreversk, og hevder tvert i mot at det nok er mange feminister i partiet hennes. 

- Er du feminist? 

- Jeg er nok en sånn feminist-light, sier Frp-politikeren. 

I Arbeiderpartiet kalles dagen i dag «en merkedag for likestillingen», mens Venstre omtaler politikken Stortinget nå tvinger på regjeringen som en «radikal» likestillingspolitikk.

Høyre avdramatiserer Svein Harberg i Høyre avviser at partiet hans i dag er spilt ut over sidelinjen av Trettebergstuen og resten av opposisjonen på Stortinget.

UT MOT FRP OG HØYRE: Anette Trettebergstuen, Ap.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UT MOT FRP OG HØYRE: Anette Trettebergstuen, Ap. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Nei, på ingen måte. Det er jo vår likestillingsmelding som går gjennom. Har ikke hørt noen som skal stemme mot den. Så kommer det en del forslag i tillegg, og det må regjeringen ta med videre, sier han til Dagbladet og legger til:

- Vi stemmer ikke for disse forslagene fra Ap og de andre av en rekke årsaker. Noe står allerede i meldingen vår. Noe har budsjettkonsekvens, slik at vi må vente med det, noe kunne vi blitt med på etter små omskrivninger, mens noen av forslagene er vi direkte uenig i, sier han.

- Ikke noe historisk Debatten i Stortinget varte i fem timer, og avslørte et tydelig skille i likestillingspolitikken: Arbeiderpartiet/SV på den ene siden, og Høyre/Frp på den andre. Også Venstre var tydelig frampå for en annen linje enn den regjeringen står for.

Blant hovedspørsmålene var betydningen av statlige virkemidler som verktøy for å bedre likestillingen i Norge. 

- Arbeiderpartiet har kalt dette en historisk dag, Harberg?

- Da har de fulgt lite med i historietimen. Det er jo ikke akkurat første gang et regjeringsparti taper en votering i Stortingssalen, avslutter han. 

Blant forslagene som skal behandles i Stortinget, men som neppe får flertall i dag, er Venstres forslag om å innføre en tredje kjønnskategori i Norge.

- Venstre ser for seg innføringen av «hen», en tredje kategori som man selv kan identifisere fritt. Ditt eget kjønnsuttrykk, forklarer Ketil Kjenseth til Dagbladet. 

Hele Norges coronakart