MARKERER SEG I KOLLEN: Mange Norges-bosatte polakker møter hvert år opp under Holmenkollrennene for å heie på utøvere fra gamlelandet - først og fremst Adam Malysz - med medbrakte hvite og røde polske flagg. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX
MARKERER SEG I KOLLEN: Mange Norges-bosatte polakker møter hvert år opp under Holmenkollrennene for å heie på utøvere fra gamlelandet - først og fremst Adam Malysz - med medbrakte hvite og røde polske flagg. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIXVis mer

Ap: - En villet politikk

Innvandringen til Norge har aldri gått fortere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statistisk sentralbyrå (SSB) meldte tidligere i dag at veksten i antallet innvandrere til Norge aldri har vært større. Samtidig viser byråets årlige rapport at innvandrerne nå utgjør 12 prosent av Norges befolkning - 593 000 personer.

Tar man med norskfødte barn av innvandrere, blir tallet 710 400 - 14 prosent av den totale befolkningen. Tallet på personer i hele denne gruppa som omfattes av SSBs utvidede innvandrerbegrep, vokste med 55 300 personer i 2012.

Gruppa norskfødte med innvandrerforeldre økte med 8700 personer i fjor - 17 prosent av alle fødte i Norge.

- Bred enighet Polakker er den klart største innvandrergruppa (77 000), fulgt av svensker (35 600) og litauere (28 000). I oversikten over hvordan norskfødte barn av innvandrere fordeler seg, peker imidlertid pakistanere, somaliere og vietnamesere seg ut, med hhv. 15 200, 9100 og 8000 personer.

Arbeiderpartiets innvandrings- og integreringspolitiske talskvinne Lise Christoffersen er ikke bekymret over de nye tallene.

IKKE BEKYMRET: Ap's innvandringspolitiske talskvinne Lise Christoffersen framholder at det ikke er grunn til å dramatisere økningen i antallet innvandrere. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX
IKKE BEKYMRET: Ap's innvandringspolitiske talskvinne Lise Christoffersen framholder at det ikke er grunn til å dramatisere økningen i antallet innvandrere. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX Vis mer

- Jeg registrerer at arbeidsinnvandringen øker fra europeiske land. Dette følger av EØS-avtalen, og for Ap er dette en villet politikk, som det er bred enighet om på Stortinget. Selv om antallet innvandrere øker, er det ingen grunn til å dramatisere dette, sier Christoffersen til Dagbladet.

30 prosent Oslos østlige og sørlige bydeler peker seg ut som områdene i landet med størst innvandrerandel, opptil 50 prosent. I hovedstaden sett under ett utgjør innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre 30 prosent av befolkningen.

- Jeg bor i Norges innvandrerby nummer 2, med 25 prosents innvandrerandel, og har ikke opplevd at det er et problem for Drammen, sier Christoffersen om byen der hun i flere perioder var ordfører.

Christoffersen medgir at Norge har utfordringer med tanke på integrering av innvandrerne, men framholder at vi lykkes bedre enn mange andre land.

- Dette ble utførlig drøftet i integreringsmeldingen (som kom i fjor høst, red.anm.). Vi må i større grad ta i bruk ressursene som ligger hos hver enkelt. Derfor styrket vi kvalifiseringstiltakene og innvandrerkvinners sjanse til å få jobb i årets budsjett.

Drøftes neste uke Ap's innvandrings- og integreringspolitiske talskvinne opplyser at Stortinget neste uke skal drøfte de langsiktige utfordringene for norsk politikk.

Tabell: SSB
Tabell: SSB Vis mer

- Der vil også innvandringen være et tema; vi spør oss hvilke valgmuligheter vi har i møte med blant annet globaliseringen, sier Christoffersen.

Innvandrerne i Norge har bakgrunn fra 220 forskjellige land og territorier. Prognoser SSB la fram i fjor, sier at innvandrere og norskfødte barn av to innvandrere i 2040 vil utgjøre nær halvparten av Oslos befolkning.

Grafikk: SSB
Grafikk: SSB Vis mer