Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO-toppmøtet

Ap: - Erna snakker usant om Nato-mål. Det går feil vei, Erna

At Norge har en plan for å nå Natos toprosentmål for forsvarsbudsjettene, er direkte usant, sier Ap.

ANGRIPER REGJERINGEN: Lederen av Stortingets utenrikskomité, Anniken Huitfeldt, kommer med krass kritikk mot regjeringen foran NATO-toppmøtet i Brussel. Huitfeldt mener regjeringen har talt usant og gitt Stortinget villedende informasjon om planen for å nå 2 prosent-målet, som Wales-toppmøtet i 2014 satte for medlemslandene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
ANGRIPER REGJERINGEN: Lederen av Stortingets utenrikskomité, Anniken Huitfeldt, kommer med krass kritikk mot regjeringen foran NATO-toppmøtet i Brussel. Huitfeldt mener regjeringen har talt usant og gitt Stortinget villedende informasjon om planen for å nå 2 prosent-målet, som Wales-toppmøtet i 2014 satte for medlemslandene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Forsvarsbudsjettets andel av bruttonasjonalproduktet (BNP) går tilbake, og Norge faller på Nato-rankingen. Amerikanerne har rett i at Norges plan for å nå 2 prosent-målet innen 2024 ikke er troverdig, sier leder av Stortingets utenrikskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), til Dagbladet.

Det er en oppsiktsvekkende kritikk lederen av utenrikskomiteen kommer med like før Nato-toppmøtet, der USAs president, Donald Trump, vil gjøre byrdefordeling mellom USA og de europeiske allierte til et hovedtema.

Trump sendte for et par uker siden refse-brev til ledere for en rekke Nato-land, som han mener ligger etter skjemaet for å nå to prosent av BNP til forsvar. Statsminister Erna Solberg var en av mottakerne.

Nå gir Huitfeldt Trump langt på vei rett i kritikken, men understreker at dette ikke er nye krav fra USA, og at Barack Obama var president da toprosent-målet ble satt under toppmøtet sommeren 2014.

- Har feilinformert

Huitfeldt sier regjeringen har feilinformert Stortinget og gitt et misvisende bilde av utviklingen flere ganger.

- Da daværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i juni 2016 feilinformerte Stortinget om BNP-andelen til forsvar i 2020, baserte svaret seg på nullvekst i BNP for hele perioden 2016-2020, stikk i strid med prognosene den samme regjeringen hadde lagt fram i revidert nasjonalbudsjett noen uker tidligere, sier Huitfeldt.

I revidert nasjonalbudsjett fra mai 2016 står det at veksten for følgende år «ventes å ta seg opp til 1,7 pst., for deretter å ta seg videre opp til trendveksten i økonomien.»

- Da vi i juni 2016 spurte regjeringen om BNP-andelen til forsvar ville øke framover, svarte daværende forsvarsminister Søreide at BNP-andelen i 2020 ville ligge i spennet 1,58–1,71 prosent, men at «uansett BNP-prognose ville BNP-andelen øke».

- Regnet ikke med vekst

- Det viste seg å være direkte feil. I januar 2018 måtte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen innrømme at BNP-andelen i 2020 vil være «om lag 1,50 prosent»

Nylig har Bakke-Jensen måttet komme med en ny, oppsiktsvekkende innrømmelse. Svaret om at BNP-andelen i 2020 skulle være OPP MOT 1,7 prosent «tok utgangspunkt i en situasjon der BNP ikke økte fram mot 2020. De villederStortinget om BNP-andelen til forsvar når de legger til grunn at BNP ikke skal endre seg. Det er bare i svaret om langtidsplanen at de legger til grunn nullvekst i BNP, sier Huitfeldt.

Nedover med Erna

Statsminister Erna Solberg sa til VG 26. juni at «vi flater litt ut nå fordi BNP vokser mer» og i kronikk samme dag at regjeringens forslag til ny langtidsplan «skal bevege seg videre i retning av å bruke 2 prosent av BNP på forsvar».

- Begge påstandene er direkte usanne: BNP-andelen til forsvar flater ikke ut; den går ned. Norge faller på Nato-rankingen, sier Huitfeldt.

Hun mener det er «hult» å bruke sterkere BNP-vekst som unnskyldning.

- De tre baltiske landene har hatt mye høyere BNP-vekst enn Norge de siste årene, viser tall fra Eurostat, men klarer likevel alle å nå 2 prosent av BNP i 2018. Norge vil i 2018 være det eneste Nato-landet med grense til Russland som ikke bruker 2 prosent på forsvar.

- Håpløs kritikk fra Huitfeldt

- Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sa til Dagbladet lørdag at regjeringen har besluttet at 2 prosent-målet er en premiss for neste langtidsplan, og at regjeringen har en troverdig plan for å nå målet.

- Det er meget oppsiktsvekkende at Bakke-Jensen gjentar påstanden om at regjeringen styrer mot 1, 7 prosent aav BNP til forsvar i 2020. Den påstanden har vist seg å bære basert på nullvekst i BNP, sier Huitfeldt.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svarer slik på kritikken

- Det rett og slett helt påløs kritikk. Vi har svart Anniken Huitfeldt og andre opposisjonspolitikere utallige ganger, hver gang har vi sagt at det er prognoser for BNP, og det er også prognoser Huitfeldt forholder seg til. Det er et anslag. BNP for 2018 vet vi ikke før i 2019.

- Men vi har hele tiden vært krystallklare på at vi viser til prognoser for BNP. Men Huitfeldt nekter å lese det vi svarer, og prøver på fattig måte å så tvil om det vi gjør. Vi har reparert det de ikke klarte å holde i gang da de satt med makten, vi har snudd og økt forsvarsbudsjettene betydleig hvert år. Og ingenting i Aps alternative budsjetter som tilsier at de ville satset noe mer og at prosentandelen av BNP ville gått opp, sier Bakke-Jensen.

- Landmakten trenger mer

Huitfeldt sier at Ap i sine alternative budsjetter og ved behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i vår foreslo 350 millioner mer til forsvaret og hæren spesielt.

- Forliket om landmakten forutsatte merfinansiering. Pengene skulle komme i revidert, men kom ikke. Da bør de i alle fall komme i statsbudsjettet til høsten. Regjeringen har nå en gylden mulighet til å styrke landmakten. Ellers så bryter de med våre NATO-forpliktelser. Det er en myte at Høyre er gode på forsvar. Norge lå bedre an på NATO-rankingen i 2013 enn vi gjør nå, sier Huitfeldt.